Már csaknem megtelt a kecskeméti belvárosban 6,5 milliárd forintért fölépült Malom bevásárló- és szolgáltató központ, egy-két bérlővel most fejezik be a tárgyalásokat - tudtuk meg Csörgő Anitától, a bérbeadást végző Colliers International képviselőjétől. A Csányi utca-Korona utca-Szilády Károly körút által határolt 6544 négyzetméteres telken épült központot két hónap múlva nyitják meg.

A beruházás ellen hosszú idő óta jelentős tiltakozó akciók folynak, az ellenzők szerint szükségtelen terhelést jelentene a belváros számára. A beruházók és a bérbeadók szerint a központ összességében növeli a város kereskedelmi forgalmát, s ennek haszonélvezői lesznek a kereskedelmi és szolgáltatóegységek, továbbá a nagy nemzetközi márkák megtelepedése befektetésekre sarkallhatja a Kecskemétre még csak készülő hazai és külföldi vállalkozásokat.

Az ötszintes központban 19 ezer négyzetméternyi kereskedelmi területet alakítottak ki, az éttermek, kávézók, a többtermes mozi és a mulató mellett működik majd egy egészségközpont is. Száz üzletet nyitnak, a bérlők között van többek között a CBA, az Alexandra, a Jeans Club, a Hervis, a Deichmann és az Office Depot. Ott lesz az OTP is, amely három szinten, összesen 1410 négyzetméteren helyezte el regionális központját. Az épület alatt háromszintes mélygarázs épül, ahol 463 gépkocsi parkolhat egyszerre.

A beruházó ES Invest Kft. saját költségen a közlekedési rehabilitációt is elvégezte a belvárosban. Farkas István ügyvezető várakozása szerint a központ képes lesz kiszolgálni a városban és vonzáskörzetében élő 420 ezer embert. Érvelése szerint a Kossuth tér és a Deák Ferenc tér egybenyitásával nem csupán a főtér területe növekedett, hanem lehetőség nyílt a főtéri funkciók szétválasztására is. A projektet a CIB Bank finanszírozza, a hitelezett összeg 20 millió euró. A havi átlagos bérleti díj 12-36 euró négyzetméterenként. Az üzemeltetésért 6,5 eurót számítanak fel havonta és négyzetméterenként. A beruházó 9 éves megtérüléssel számol.