A következő tizenöt évben mintegy 100 milliárd forint értékű ingatlanfejlesztést hajt végre az SCD Holding a Balaton körül - jelentette be tegnapi tájékoztatóján Jászai Gellért, a csoport elnöke. A beruházásokkal legalább kétezer új munkahelyet teremtenek a régióban.

A társaság nemrég megvásárolta az északi part legnagyobb turisztikai cégét, a Balaton-touristot, most a Zalatourt is meg kívánja venni. Az SCD a Balatontouristért 4,04 milliárd forintot fizetett, s kötelezettséget vállalt egy 4,1 milliárd forintos tőkeemelésre is. Egy évvel ezelőtt a Balaton déli partjának meghatározó turisztikai vállalkozását, a Siotourt vásárolták meg 3,12 milliárd forintért. A Zalatour értékesítésével kapcsolatban szeptemberben dönt a Zala megyei önkormányzat - mondta Jászai Gellért. A cég megszerzésével az angol érdekeltségű társaság az összes balatoni kempinget magáénak tudhatná.

A cél egy hosszú távú komplex turisztikai fejlesztési program megvalósítása - jelezte Simon Péter, az SCD turisztikai üzletágának igazgatója. Elsősorban a belföldiek visszahódítására törekszenek. Hozzátette: újra kezd fellendülni a családok vállalati üdültetése, ezen a területen már sikereket is elkönyvelhettek: a Tescóval közös vállalati üdülési programot indítottak el.

A kempingfelújítások mellett fontos a fedett szálláshelyek bővítése, lakókocsik telepítése. A projektberuházások keretében pedig konferencia-központok, szállodák, termálfürdők építésére is sor kerül. A két legnagyobb fejlesztés helyszíne Balaton-szemes és Zamárdi. Az említett településeken konferencia- és wellness-szállodákon kívül ugyanis családi wellness- és gyermekhotelek is létesülnek. Alsóörsön és Zamárdiban pedig szórakoztató-központok épülnek, utóbbiban egy fedett aquapark megépítését is tervezik. A társaság apartmanházakat is épít Siófokon és Badacsonyban, valamint négy jachtkikötő fejlesztését is célul tűzte ki.

A Balatonnál az utóbbi években számos nagyberuházást hajtottak végre, többek között Tapolcán, Siófokon és Keszthelyen. A korábban Hotel Auróra néven ismert balatonalmádi szálloda átépítése is befejeződött, s a múlt pénteken kezdődött meg az immár Ramada Hotel & Resort névre keresztelt négycsillagos szálloda próbaüzeme. Felújítására több mint hárommilliárd forintot fordítottak. A hotel tulajdonosa, Wossala György szerint az egész évben nyitva tartó létesítmény elsősorban a wellness- és konferenciaszolgáltatásainak köszönhetően biztosítja majd 6-8 éves távlatban a megtérülést. A konferenciaterem 500 fő befogadására alkalmas. A Wossala Hotels Kft. üzemeltetésében álló ház a korábbi 248 helyett 212 szobával nyitott meg, mivel a Ramada előírásai szerint a szobák mérete nem lehet kisebb 24 négyzetméternél.