Nem újítja meg a lejáró bérleti szerződéseket és nem is köt újabb megállapodásokat telefonpóznái használatára a Romtelecom - értesült a Mediafax hírügynökség. A román vezetékes telefonszolgáltató azzal érvel, az oszlopokat nem úgy tervezték, hogy a kábeltelevíziós vezetéket is elbírják, nem adnak kellő védelmet az illegális csatlakozások ellen, és fennáll a veszélye annak is, hogy a két rendszer zavarja egymást. Szakértők szerint azonban a valódi ok az, hogy a cég így kívánja visszaszorítani a kábeltelevíziós szolgáltatókat. A Romtelecom meg akarja akadályozni, hogy azok a kábeltévé-társaságok, amelyek vezetékes telefon- és adatátviteli szolgáltatást nyújtanak, el tudjanak jutni póznáin a kisebb településekre.

A kábeltelevíziós szövetség a héten az országos audiovizuális tanács elé vitte az ügyet, amelynek elnöke, Radu Filip úgy véli, a Romtelecom lépése az információhoz jutás korlátozása. A helyzetet bonyolítja, hogy új oszlopokat tilos állítani, és semmilyen jogszabály sincs a Romtelecom és az Electrica áramszolgáltató póznáinak használatáról.

A kábeltelevíziós társaságok visszaszorulásával a vidéki internethasználat is korlátozódna, mivel ezzel a Romtelecom lenne az egyedül igénybe vehető szolgáltató, ám a cég egyelőre csak Bukarestben és néhány nagyobb városban kínálja termékét. Ugyanakkor a társaság nemrég bejelentette: a következő két évben ötszázmillió eurót szán internetes szolgáltatásainak fejlesztésére, s ez önmagában is indoka lehetne a póznaháborúnak. (VG)