"Súlyos veszteségeket okoz a leselejtezett gépjárművek hasznosítására szakosodott iparágban, hogy a gyakorlat egyelőre nem igazolja az európai uniós követelményeknek megfelelő hazai rendszer elindítását megelőző várakozásokat. Példaként kiemelve, a Car-Rec Gépjárműroncs-kezelő Kht.-t alapító hulladékkezelő nagyvállalatok - így az Alcufer Kft., a Dél-magyarországi MÉH Rt., az Észak-dunántúli MÉH Rt., az Észak-magyarországi MÉH Rt., a FE-Group Invest Rt. és a Mü-Gu Kft. - már a gépjárművekre vonatkozó európai szabályozás megismerésekor kialakították koncepciójukat egy országos gépjárműroncs-kezelő szervezet létrehozására. Ezt követően nagy energiát fektettek a beruházásokra, a logisztikai rendszer kialakításába, és a jogszabályalkotásban való részvételre is, annak reményében, hogy egy új, jövedelmező üzletágat fejleszthetnek ki.

Ehhez képest a helyzet csalódást keltő. A gépjárművek forgalomból való kivonását szabályozó, többször módosított belügyminisztériumi rendelet - ellentétben a hivatalos hazai és brüsszeli célokkal - megengedi, hogy az eljárás ellenőrizetlen módon is megtörténhessen. Mindeközben a megfelelő ellenőrzést garantáló bontási jegyzőkönyves eljárás szabályai szigorúak, ráadásul az utolsó üzemben tartót plusz illetékkel sújtják. Az eredmény: a feldolgozóüzemek készen állnak, ám a leselejtezett gépjárművek nem kerülnek be a drágán létrehozott rendszerbe. A költségek halmozódnak, miközben az árbevétel elmarad.

További probléma, hogy a gyártók és forgalmazók a hulladékkezelőktől olyan szolgáltatást várnak, amely ellenében maguk nem tudnak vagy nem hajlandók kötelezettségeket vállalni. Így nem tudják biztosítani, hogy a gépjárművek a velük leszerződött hálózathoz kerüljenek, a veszteségek közös finanszírozásában pedig nem, vagy csak részben partnerek.

Csalódottságot kelt az állam szerepvállalása is. A magyarországi gépjárműállomány egyharmada az úgynevezett gyártó nélküli - Trabant, Wartburg, Barkas, Lada - márkák közül kerül ki, ám az állam nem járul hozzá ezen típusok kezelési költségeihez, noha korábban megalkotta a jogi feltételeket a hulladékkezelési teljesítmény vásárlásához.

Mindezek eredményeként az iparág szereplői súlyos veszteségeket szenvednek el, s tevékenységüket kizárólag azért folytatják, mert bíznak abban, hogy hosszú távon elkerülhetetlen a jelenlegi jogi helyzet és szemlélet megváltoztatása, és a befektetett pénzeszközök is legalább megtérülhetnek."