Helyi képviseletek, majd a következő ütemben leányvállalatok alapítását tervezi a környező országokban elektronikai hulladékok begyűjtési szándékával az Inter-Metál cégcsoport - értesült a Világgazdaság. Az Inter-Metál Recycling Kft., az Inter-Metalex Kft., valamint a Ferrocar Kft. által alkotott, fém- és elektronikai hulladékok kezelésével foglalkozó cégegyüttes Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában, valamint Horvátországban, illetve Szerbia és Montenegróban terjeszkedne, amelyek közül az első három országban már zajlik a képviseletek szervezése - közölte kérdésünkre Vincze Gábor.

Az Inter-Metál Recycling Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a második ütemre, azaz a helyi leányvállalatok alapítására Romániában és Bulgáriában európai uniós csatlakozásukat követően kerülhet sor, míg a már tagállam Szlovákiában a piaci helyzet alakulásától függően születhet döntés egy helyi cég megalapításáról.

A képviseletek fő feladata a csoport által kezelt elektronikai hulladékok begyűjtése. A hálózat logisztikai központja Magyarországon lesz, ahonnan a szétbontott eszközökből kinyert hulladékokat hazai kohókba és Nyugat-Európába szállítják majd további hasznosításra.

Az Inter-Metál 2001-ben indította e-hulladékos üzletágát, s a csoport tavaly Magyarországról már több mint 1500 tonna leselejtezett monitort, televíziót és más elektronikai eszközt gyűjtött be és dolgozott fel. Az e-hulladékok újrafeldolgozásában a cég két legfontosabb külföldi partnere a belga Umicore és a svéd New Boliden, amelyek kohászati eljárással hasznosítják a Magyarországról érkező szállítmányokat.

A tavaly 5,4 milliárd forintos forgalmat elért Inter-Metál csoport Csepelen lévő központi telephelyén is jelentős beruházásokat hajt végre a feldolgozás fejlesztése érdekében. A cégcsoport tavaly nyolcszázmillió forintért megvásárolt új telephelyén Budapest legnagyobb, hétezer négyzetméter alapterületű fedett elektronikaihulladék-kezelő központját alakították ki. Emellett az idén nyáron egy további, százmillió forint értékű fejlesztést terveznek, amelynek keretében egy az e-hulladék kezelésére alkalmas aprító-osztályozó gépsort szereznek be és állítanak üzembe.