Az első negyedévben bővült a szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magában foglaló) hazai vállalatok által szállított áruk menynyisége és árutonnakilométer-teljesítménye az előző év azonos időszakához képest - derül ki a KSH gyorstájékoztatójából. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma csökkent, a forgalomba helyezett autóbuszok és vontatók darabszáma viszont jelentősen nőtt.

A szállítási ágazatba sorolt, legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál alkalmazásban állók létszáma alig változott. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 8,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de 11 százalékkal volt alacsonyabb a nemzetgazdasági átlagnál.

A szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magában foglaló) vállalkozások által szállított áruk tömege összességében tíz százalékkal nőtt. Miközben azonban a közúti áruszállítás 15 százalékkal emelkedett, a vasúti 3 százalékkal mérséklődött. Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 17 százalékkal volt magasabb, ezen belül közúton 30, vasúton egyszázalékos volt a bővülés. Az ágazaton kívüli vállalkozásokat is magában foglaló közúti áruszállítás részesedése 56, a vasúté 19 százalékos volt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 11, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 3 százalékkal nőtt. A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége 8, az árutonnakilométer-teljesítmény pedig 23 százalékkal bővült.

A közúti fuvarozásban az árutonna-kilométerben mért teljesítmény tekintetében a korábban rendszerint 30 százalék fölötti részaránnyal bíró ágazaton kívüli vállalkozások részesedése 21 százalékra mérséklődött. Az EU-csatlakozással járó előnyöket feltehetően a nagy teherbírású járműveknek sikerült jobban kihasználniuk: a vontatók futásteljesítménye 38, a tíz tonnánál nagyobb tehergépjárműké 5 százalékkal nőtt, míg a 3,5-5 tonna közötti tehergépjárműveké 25 százalékkal csökkent. (VG)