A gvop irányító hatóságának döntése rendkívül kedvezően befolyásolhatja a pályázói kedvet

Jó hír a pályázóknak, hogy amit formai okok miatt eddig elutasítottak, az 2005. június 20-ától hiánypótolható lett a gazdasági versenyképesség operatív programnál.

A gazdasági versenyképesség operatív program (gvop) irányító hatósága a napokban igen örvendetes döntést hozott a pályázók szempontjából. Ennek értelmében a 2005. június 20. után benyújtott pályázatok esetében jelentősen kibővült a formailag hiánypótolható dokumentumok köre. Szakmai körök véleménye szerint ez rendkívül kedvezően befolyásolhatja a pályázói kedvet és hozzáállást, leginkább azokét, akiknek apróbb hiba miatt utasították el pályázatát.

A hiánypótlási határidő továbbra is 15 nap maradt, és erre csak egyszer van lehetősége a pályázónak. A hatóságok mindemellett felhívták még a pályázók figyelmét arra is, hogy az elbírálás a formailag hibátlan pályázatok beérkezési sorrendjében történik. A hiánypótlások időbeli elhúzódása a pályázók részéről azzal a kockázattal járhat, hogy a keret kimerülhet, ezért célszerű a kézhez kapott hiánypótlási jelzésre minél hamarabb reagálni. Természetes, hogy azok számíthatnak gyorsabb eredményre, akik hibátlanul befogadott pályázattal rendelkeznek.

A tavalyi és az idei év eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy átlagosan 50-60 százalékra tehető a hibásan benyújtott EU-pályázatok aránya, maguk a hibák pedig sokfélék. Például a csatolt árajánlatokról hiányoznak a CE minősítések, rossz az aláírási címpéldány, a költségvetésben nem tételes az elszámolás, és számos esetben még az oldalszámozást is elrontják a pályázók.

Összességében az eddig elért hazai pályázati eredmények elég impozánsnak mondhatók, hiszen megközelítőleg 520 milliárd forintnyi fejlesztést tesz lehetővé az eddigi, összesen 8237 - EU-társfinanszírozással megvalósuló - nyertes projekt az ország több mint 1300 településén. Az elutasított projektek több mint felénél formai és csaknem kétezer projektnél tartalmi hiányosság volt a kizáró ok.