Új helyszínt keresnek az Észak-Balaton regionális hulladékgazdálkodási rendszer központi lerakójának, egyre valószínűtlenebb ugyanis, hogy az eredetileg kiszemelt Szentgál mellett időben megvalósítható a beruházás. A csúszás már a projektre szánt európai uniós pénz felhasználását is komolyan veszélyezteti, noha a megítélt brüsszeli támogatás eddig egyetlen más beruházás esetén sem veszett el. Az Európai Bizottság az ISPA 2003-as keretéből ítélt meg támogatást a projekt megvalósítására, amely mintegy 160 település 300 ezer lakosának oldaná meg a hulladékkezelési gondjait. A fejlesztés értéke eléri a 33 millió eurót, amelyből Brüsszel 50 százalék kifizetését vállalta. További 40 százalékot a központi költségvetésnek kellene biztosítani, míg az érintett településeknek 10 százalékot kell saját forrásból előteremteni.

A lehetséges helyszínek számbavételét követően - 2003 októberében - Szentgálon a lakosság helyi népszavazáson rábólintott a lerakó létesítésére, ám a beruházást több szomszédos település is ellenezte, amelyek végül bíróságon támadták meg a környezetvédelmi hatóság feljogosító határozatát a projekt előkészítésére. A bírósági eljárás halasztó hatályú, s reálisan nem lehet arra számítani, hogy 2006 elejéig befejeződik. Márpedig, ha a megítélt brüsszeli pénz felhasználását addig nem sikerül megkezdeni, akkor az egész támogatás elveszhet - közölte kérdésünkre Hartmann Ferenc. A projekt gesztorságát elvállaló Veszprém alpolgármestere elmondta: éppen ezért megkezdődött az alternatívák számbavétele, s az előkészítők jelenleg azt vizsgálják, hogy megvalósítható-e a beruházás Királyszentistvánon. A település mellett megfelelő terület található a lerakó létesítéséhez, és évekkel ezelőtt a szükséges vizsgálatok egy részét is elvégezték. Ugyanakkor a település lakossága 2001-ben helyi referendumon utasította el, hogy a majdani regionális hulladékgazdálkodási rendszer központi létesítményét a falu határában építsék meg.

Királyszentistván, valamint a szomszédos települések lakossági véleményének szondázására az előkészítők a napokban több fórumot is tartanak, s ezt követően dől el az is, kiírnak-e újabb népszavazást a beruházásról. Mindenesetre az előkészítéshez szakmai segítséget nyújtó Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakértői szerint augusztusig minden kérdést tisztázni kell ahhoz, hogy év végéig le lehessen az első közbeszerzési eljárásokat folytatni, s jövő év elejéig legalább a mérnöki feladatok elvégzéséről szóló szerződést alá lehessen írni.