BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágább lesz a baromfi

Szeptembertől 15–25 százalékos áremelést kívánnak végrehajtani a hazai baromfiipari cégek. Bárány László, a kisvárdai Mater Good csoport vezetője lapunknak elmondta: a drágítás elsősorban a gabonaárak drasztikus növekedése és az áfaemelés miatt válik szükségessé. A gabonaárak változása önmagában 10-12 százalékos, az áfanövekedés ötszázalékos áremelési hatással jár a baromfipiacon.

A gabona drágulásában a tavalyinál kevesebb termés is közrejátszik, de alapvetően a jó árfeltételeket kínáló uniós intervenciós felvásárlás húzza felfelé az árakat. A gyengébb forintmiatt a 101,31 eurós tonnánkénti ár vonzóbb a tavalyinál, ezért az idei aratás után 25-26 ezer forintos árak alakultak ki. A kalászosokért az elmúlt évinél tonnánként négy-ötezer forinttal többet kell fizetni, ennek következtében a takarmányok is jelentősen drágulnak. A baromfis vállalkozások szerint az intervenciós rendszer sürgős felülvizsgálatára van szükség ahhoz, hogy a hazai állattenyésztői ágazatokat stabilizálni lehessen – hangsúlyozta Bárány László, aki egyben a Baromfi Terméktanács elnöke is.

A különböző számítások szerint – figyelembe véve az adalékanyagok és az importszója árnövekedését is – egy tonna baromfitáp ára hat-hétezer forinttal emelkedik az eddigi 55-57 ezer forintról, és ez 10-15 százalékos árváltozásnak felel meg. Mivel a termelők a fogyasztásban legnagyobb súlyt képviselő csirke kilóját átlagosan két kilogramm takarmányból állítják elő, a hizlalás önköltsége a tápdrágulás hatására 12-14 forinttal nő. Az energiaárak és az egyéb (munkabér jellegű) kiadások emelkedése további négy forint körüli többletköltséget jelenthet, így az élő baromfi előállítása kilónként 16-18 forinttal drágulhat. Ez a 165 forint körüli mai csirkefelvásárlási árak növelését teszi szükségessé, különben a hazai termelés tovább csökken. (Szakértők szerint hasonló a helyzet a pulyka- és a víziszárnyas-ágazatban is.)

A feldolgozók egy kiló csirkéből 74-75 dekagramm bolti terméket készítenek, így az alapanyag-drágulás miatt átlagosan 30-40 forinttal kellene emelniük átadási áraikat. Bárány László közölte: ez például a grillcsirkénél – szemben a 360-370 forintos mostanival – 400 forintot meghaladó nettó ipari árat jelentene, és a veszteségek kompenzálásához szükséges, 15 százalékos áremelésnek felelne meg. Ennek nyomán az üzletekben – figyelembe véve az áfát és a kereskedelmi hasznot is – a grillcsirke 540-550 forintra drágulna a mai kilónkénti 480-490 forintról. Más baromfitermékeknél – minőségtől függően – kilónként 20–80 forintos árnövekedés következne be.

Piaci hírek szerint több feldolgozó már megkezdte a tárgyalásokat kereskedelmi partnereivel. Az áremeléseknek kedvezhet, hogy mára viszonylagos baromfihiány alakult ki, mivel a madárinfluenza miatt az állattartási kedv az utóbbi időszakban csökkent. A fogyasztói árak növekedését ugyanakkor fékezné, ha a kereskedők lemondanának extrahasznuk egy részéről, amely a baromfitermékeknél 20-30 százalékot tesz ki – állítja Bárány László.

Google News Világgazdaság
A legfrissebb hírekért kövess minket a Világgazdaság.hu Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.