BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pfuj: mi van a virsliben? Erős idegzetűeknek!

Porc, inak, csontvelő, sok víz és adalékanyagok - el se tudnánk képzelni, hogy mi készülhet mindebből. A gyártók virslit készítenek belőlük.

Épp ezért a szakemberek szerint érdemes meggondolni, hogy kisgyermekeknek adjunk-e belőle, vagy hogy a kerti partikon megsüssük-e. Ugyanis az adalékanyagok (foszfátok, nitritek) hatására 250 fokon már rákkeltő anyagok keletkeznek bennük. Márpedig az adalékanyagok egy része tartósítja a terméket, más részük az elszíneződést akadályozza meg, nem hagyja, hogy a virsli megbarnuljon vagy megszürküljön. A foszfátok pedig a hús vízmegkötő képességét növelik.

Az olcsó virsli olcsó alapanyagból készül. A Magyarországon kapható átlagos virsliben főleg víz van és úgynevezett húspép, ami a csontokon maradt, nehezen eltávolítható hús, porc, inak, csontvelő összedarálásával keletkezik - mondta az InfoRádióban Lukács Gábor élelmiszermérnök, a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértője.

Bár a tudományos álláspont az, hogy ezek az adalékanyagok nem válthatnak ki egészségkárosodást, vannak, akik allergiások ezekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.