Cégvilág

A politikai elit nem érte el a célját - A lobbitörvényt módosítani kellene

- Bebizonyosodott, hogy a lobbitörvénnyel a törvényalkotó nem érte el a célját – állítja a Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetsége (PATSZ). A Szövetség ezért javaslatot tett a törvény módosítására, amelyet megküldött az igazságügyi és rendészeti miniszternek.

A PATSZ 2008 februárjában a Központi Igazságügyi Hivatalhoz fordult a MÁV Cargo eladásának ügyében: azt kérte a Hivataltól, vizsgálja meg, hogy a Geuronet Bt. tevékenysége a lobbitörvény hatálya alá tartozott-e, és a Bt. tevékenységével megsértette-e annak rendelkezéseit. A Hivatal a vizsgálatot lezárta, és megállapította, hogy nincsenek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a betéti társaság közpolitikai döntést befolyásolt volna.

A Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetsége közleményében közli: tudomásul veszi, hogy a magyar politikai elit 2006-ban úgy döntött, hazánkban törvényben kívánja szabályozni a lobbitevékenységet. Álláspontjuk szerint azonban a törvény módosítása önmagában nem jelenthet teljes körű megoldást a hiányosságok megszüntetésére, ezért célszerű volna megfontolni a lobbisták köztestületi tagságának kötelezővé tételét, a lobbitevékenységet végzők kamarájának létrehozását is.

A Szövetségnek a lobbitörvény módosítására vonatkozó irányelvei itt olvashatók

Kapcsolódó cikkek