Cégvilág

A számlák alig több, mint harmadát fizetik ki határidőre

A fokozatosan nagyobb csúszásokkal fizető partnerek fizetésképtelenségi veszélye egyre magasabb.

A Dun & Bradstreet (D&B) DUNTrade programja alapján összeállította az idei év első negyedévére vonatkozó jelentését a fizetési tapasztalatokról, melyből kiderül, hogy a magyar vállalkozások számláiknak mindössze 38%-át fizetik ki határidőre, a számlák 62%-ánál legalább 2 napos késedelembe esnek.

Az adatok alapján megállapítható, hogy az első negyedévben kibocsátott számlák esetén az átlagos fizetési határidő 30 nap, melyet késve fizetés esetén még átlagosan 15 nap csúszás követ, így számláinkra, ha már nem határidőben kaptuk meg azok ellenértékét, 45 napot kell várnunk.

“A különböző iparágakban természetesen nagy eltérések tapasztalhatóak” – fejtette ki Keleti József, a D&B ügyvezető igazgatója. “Míg a teljes gazdaság vonatkozásában a számlák 38%-a kerül kifizetésre határidőben, - ahol is az egy napos késedelmeket még időben történő teljesítésnek vettük - vannak azonban olyan iparágak, melyek esetében csak minden negyedik számlánk esetén bízhatunk abban, hogy ellenértékét az esedékesség napjáig megkapjuk. Fontos a pozitív példákat is megemlíteni, hiszen vannak ágazatok, ahol a határidőben fizetett számlák aránya eléri a 80%-ot. Összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy Németországban a számlák 70%-a kerül határidőben kifizetésre, így van még hova fejlődnünk, azonban a legjobban teljesítő német iparágak sem haladják meg a legjobb magyar ágazatok 80%-os mutatóját.”

A cégek pénzügyi adatai hivatalos forrásokból, adatszolgáltatóktól is elérhetőek, azonban már itt is problémába ütközhetünk – a mérlegleadásra kötelezett cégeknek ugyanis jellemzően kevesebb, mint kétharmada adja le kimutatásait.

Amennyiben a pénzügyi adatok rendelkezésre állnak, úgy különböző indikátorokat számolhatunk, amelyekkel a vizsgált cég megbízhatóságát, teljesítményét mérhetjük – így például a likviditás, az eladósodottság vagy a jövedelmezőség különböző mutatóit. A mérlegadatokkal kapcsolatban azonban jellemző nehézség, hogy csak jelentős késéssel szerezhetőek be: az adott évre vonatkozó mérleg elkészítési határideje a következő év május 31-e, ám az adatok feldolgozása jellemzően még hónapokat vesz igénybe – így előfordulhat, hogy 2008 nyarán még a 2006-os évre vonatkozó pénzügyi adatok alapján kell megítélnünk a céget. A mérlegből illetve eredménykimutatásból nyerhető információk tehát jellemzően időpontra vonatkoznak, vagyis statikusak, és csak jelentős késéssel szerezhetőek be. Könnyen lehet azonban, hogy időközben a cég pénzügyi helyzete már változott, egyre nagyobb csúszásokkal fizeti számláit, mely a D&B tapasztalatai alapján sok esetben vezet felszámolás megindításához, előbb-utóbb valamelyik partner megelégszik, és megindítja a jogi eljárást.

A megelőzésben segíthet, ha nyomon követjük az adott cég fizetési késedelmeit, akár saját cégünknél, akár más iparági szereplőknél, sok esetben előfordul, hogy nálunk még jól fizet a cég, másoknál már csúszik. Egyre több hivatalos feketelista is elérhető, ezeket is ellenőrizhetjük, vagy igénybe vehetünk olyan cégminősítő céginformációt, mely mindezeket együttesen tartalmazza, illetve monitoring szolgáltatásokat, melyek biztosítják, hogy partnereink életében, kockázatosságában bekövetkezett változásokról, késve fizetésekről időben értesülünk - emeli ki a D&B közleménye.

Dun & Baradstreet DUNTrade fizetési morál Keleti József kkv
Kapcsolódó cikkek