Cégvilág

Az energiapiacon a termévesztvédők

Maradjanak meg az üzemanyagok terhei a hazai természetvédők szerint, akik az energiafelhasználás csökkentésében hisznek, sőt, azt ösztönző javaslatcsomagot is készítenek.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint az utóbbi időben számos átgondolatlan uniós és hazai javaslat született a magas nyersanyag- és energiaárak elleni fellépés jegyében. Végzetesnek tekinthető például az üzemanyagok áfájának vagy jövedéki adójának csökkentését. Ettől nem állna meg üzemanyag-fogyasztás növekedése, csak a pazarlás maradna fenn, torzulnának a piaci feltételek és késnének a valódi megoldások. (A piaci feltételek torzításában nem tudunk egyet érteni - éppen az adózási rendszer miatt nem a piaci, hanem az attól eltérített árakkal találkozik a vevő - a szerk.) Attól is tartanak a természetvédők, hogy az adócsökkentés pótlására költségvetés eleve problémás helyekről vonna el pénzt: az oktatásból, egészségügyből, az önkormányzatoktól és más állami feladatoktól.

Önmagában nem megoldás az energia hatékonyabb felhasználása sem, hiszen az így megtakarított pénz újabb fogyasztásnövekedést generálhat, például üzemanyag-hatékony járművekkel is tovább nőhet az összfogyasztás és az összkibocsátás is.

E "tévutak" helyett a fogyasztás ésszerű csökkentésére kell ösztönözni. Ezekre maga a szövetség is gazdasági szabályozó eszközrendszert tartalmazó javaslatot dolgoz ki.

üzemanyagok MTVSZ
Kapcsolódó cikkek