Cégvilág

Az év végéig dönthet az NVT a szendrői földekről

Az év végéig kell eldöntenie a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak (NVT), mi legyen azoknak a földterületeknek a sorsa, amelyek a felszámolás alatt lévő Bábolna Zrt. szendrői gazdaságához tartoztak - mondta a VG online-nak Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kommunikációs irodavazetője.

A területeket - amelyek nagysága korábbi nyilatkozatok szerint mintegy 5,5 ezer hektárra tehető - most a tartós állami tulajdonban lévő Bábolna Nemzeti Ménesbirtok (BNM) Kft. kényszerhasznosításként műveli. A kormány két évvel ezelőtti határozata szerint a szendrői földeket a hozzájuk tartozó eszközvagyonnal együtt kellett volna eladni, de utóbbit a bábolnai felszámolást végző TM-Line Zrt. - a csődtörvényi szabályozás alapján - a múlt héten értékesítette. Mivel az együttes eladás az eredeti kormányelképzelések szerint már nem valósulhat meg, szerdai ülésén az NVT várhatóan eredménytelennek nyilvánítja a termőföldekre korábban kiírt értékesítési pályázatot. (Az eszközvagyonra tehát a felszámoló, a termőterületekre az MNV hirdetett tendert).

A szendrői eszközök eladásával egyébként minimálisra apadt a Bábolna Zrt. vagyona. Mint ismert, a cég kerteskői gazdaságát korábban privatizálták, a társaság (állami tulajdonú) területeit pedig a már említett BNM műveli. A  Bábolna Zrt.-nél - amely egykor a magyar agrárium "zászlóshajójának" számított - mára néhány mezőgazdasági munkagép (kombájn, traktor) és ingatlan (gépszín, raktárszerű épület) maradt.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek