Cégvilág

Uránércet találtak Dinnyeberkiben - Képek!

A WildHorse Energy Hungary Kft. befejezte a Bátaszék és Dinnyeberki környékén végzett ellenőrzőfúrási programját. Mindkét területen – a nyolcvanas években már kutatott - kis mélységű uránérc-lelőhely található.

A mostani fúrási programok célja az volt, hogy ellenőrizzék a korábbi kutatások megbízhatóságát, így az eredményeknek köszönhetően a későbbiekben könnyebben meghatározható legyen a magyarországi munkák sorrendje, valamint az egyes területek prioritása.

FONTOSABB EREDMÉNYEK

A WildHorse Energy dinnyeberki, kizárólagos kutatási területén végtett fúrás átlagosan 0,13% uránércet (U3O8 - triuránium-oktaoxid) tárt fel 37,6 és 40,9 m közötti mélységben, melyen belül egy 1,3 m-es meddő szakasz is található. A vizsgálatok szerinti legmagasabb koncentráció értéke elérte a 1,74%-ot.

Ez a koncentráció megerősíti a nyolcvanas években végzett, 41 furatos kutatás eredményeit. A dinnyeberki uránérc-lelőhelyet 1982-ben fedezték fel egy, a területen végzett földtani feltérképezési program során. A nyolcvanas években az egykori Mecseki Ércbányászati Vállalat földalatti kioldásos (perkolációs) kísérleteket végzett a helyszínen 20 x 20 m-es hálóban telepített fúrásokkal.

A WildHorse Energy 10,5 km2 kiterjedésű, dinnyeberki kutatási területe 25 km-re nyugatra található a cég legfontosabb, pécsi kutatási területétől. Az új eredmények megerősítik a magas minőségű uránérc jelenlétét, ami indokolttá teszi a további vizsgálatokat.

A korábbi kutatófúrások egy nagyjából 70 m átmérőjű, 1-4 m vastag uránérc-lencsét találtak 40 méterrel a felszín alatt. Az érclelőhely befogadó kőzete rosszul osztályozott, törmelékes üledékes kőzet, mely a harmadidőszak előtti alaphegység völgyében rakódott le a korai miocén kor idején. Az uránércet magas szervesanyag tartalmú rétegek jellemzik, így például az urán-oxidok és -hidroxidok.


 
KÖVETKEZŐ LÉPÉSEK

Magyarországon a WildHorse legfontosabb célja továbbra is a nagy ásványvagyonnal rendelkező pécsi kutatási terület kibővítése és továbbkutatása. E terület új geológiai modellje már befejezési fázisához közelít, a cég által eddig még nem elemzett, új adatok felhasználásával. Egy fúrási program engedélyeztetése is a közeljövőben várható.

A Bátaszéken és Dinnyeberki közelében elvégzett munkálatok fontos információval szolgáltak a WildHorse Energy részére a további lépések tervezéséhez: ez által egészül ki a pécsi projekt. Bátaszéken további fúrásokat terveznek. Dinnyeberkiben a csapat szakemberei a korábbi és az új adatok alapján felépítik a tágabb környezet földtani modelljét, melynek célja elsősorban a sekély mélységű, harmadidőszak előtti alaphegység felszínének és a dácittufa-rétegek előfordulásának tisztázása. Ehhez a munkához geofizikai méréseket is terveznek.

WildHorse Energy Bátaszék Dinnyeberki uránérc
Kapcsolódó cikkek