Cégvilág

EBU: Íme a Budapesten megválasztott új elnök!

Jean-Paul Phillipot-t, a belgiumi francia köztévé (RTBF) elnökét választották meg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) új elnökévé. Az alelnök Richard Sambrook, a BBC Global News igazgatója lett.

Befejeződött az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének budapesti kétnapos közgyűlése. A tanácskozáson, amelyen több mint kétszáz közszolgálati televízió- és rádióvezető vett részt, megtárgyalták a szervezet elmúlt egy évéről szóló, Jean Reveillon vezérigazgató által jegyzett beszámolót, csakúgy, mint a szövetség rádiós, televíziós és az eurovíziós (hír- és műsorcseréért felelős) csoportjának beszámolóit.

Pénteken elfogadták a műszaki, a jogi és közkapcsolati, valamint a pénzügyi beszámolókat. Nagy érdeklődéssel fogadták a Green on Air elnevezésű projektet, amelyben várhatóan részt vesz az MTV is.

Kezdeményezték, hogy az EBU tagjai nagyobb hangsúlyt fektessenek a közszolgálati média társadalmi szerepének megjelenítésére. Az EBU legfontosabb döntéshozó fórumát a szervezet történetében először tartották Magyarországon, 2009-ben Koppenhága látja vendégül a közgyűlés résztvevőit.
 
A szervezeti reform keretében tavaly megalakított legfőbb irányító testületben (Executive Board) a most elnöknek és alelnöknek megválasztott két szakember mellett az MTV akkori elnöke, Rudi Zoltán is bizalmat kapott az EBU aktív tagjaitól. Phillipot és Sambrook jövő januártól lép hivatalba, vagyis kitöltik az Executive Board-ban decemberben lejáró mandátumukat. December 31-ig változatlanul Fritz Pleitgen és Boris Bergant látja el az elnöki illetve alelnöki feladatokat.


 
Jean-Paul Phillipot 2002 januárjától a Belga Francia Közösség Rádió és Televízió Társaságának (RTBF) elnöke. Nevéhez fűződik az ún. Magellán-terv, amelynek segítségével sikerült modernizálnia a társaság struktúráját és financiális helyzetét. 1985-től 1987-ig kórházigazgató volt, majd 1987-1989-ig tanácsadóként dolgozott tovább különböző országok kórházaiban. 1989-től állam- és közigazgatási területen tevékenykedett.  Mielőtt 2002-ben az RTBF elnökévé választották, 1996-tól hat éven keresztül kórházak pénzügyi ellenőrző bizottságaiban töltött be különböző tanácsadói és vezetői posztokat.
 
Richard Sambrook, az EBU új alelnöke a BBC Global News divíziójának igazgatójaként a brit közmédium nemzetközi hírszolgálatát irányítja a szervezet rádiós, televíziós és új média platformjain, vagyis hozzá tartozik a Magyarországon is elérhető BBC World Service rádió és BBC World televízió, és a nemzetközi online hírszolgálat. 2000 ember munkájáért felelős, akik a világ 57 pontjáról tudósítják a csatornát. Leszámítva pályájának korai szakaszát, amikor walesi helyi lapoknak írt, egész szakmai múltja a brit közszolgálathoz köti, 1980-ban lépett be a BBC-hez rádiós szerkesztőként. Jelenlegi pozícióját 2004 szeptemberétől tölti be, tagja a BBC igazgatótanácsának is.

Budapest EBU Jean-Paul Phillipot Richard Sambrook
Kapcsolódó cikkek