Cégvilág

Ízületi protézisek: ellenőrzés nincs, a betegek szenvednek

Egy országszerte ismert Los Angeles-i ortopéd sebész rájött: az egyik cég által gyártott protézis súlyos fájdalmakat okozott a pácienseknek. Mindez azért lehetséges, mert nem ellenőrzik az implantátumok működését a tengerentúlon.

Dr. Lawrence Dorr különleges esetekre lett figyelmes nemrégiben: az Amerika-szerte ismert ortopéd sebészhez sorra visszajöttek azok a betegek, akiknél korábban csípőprotézis beültetést végzett. A betegek a rutineljárásnak számító beavatkozás után sem szabadultak meg a fájdalomtól, sőt, panaszaik rosszabbodtak. A kórtörténeteket áttekintve Dorr rájött, hogy mindegyikük esetében ugyanazt a protézis típust ültette be – számol be a New York Times.

Az orvos a protézist gyártó Zimmer Holdings egyik magasan fizetett tanácsadója volt, ezért először a céghez fordult tavaly, ám semmi nem történt, így szakmai körökben is megkongatta a vészharangot. Ennek hatására a Zimmer múlt héten felfüggesztette a Durom csípőprotézis forgalmazását, a közlés szerint addig, amíg az orvosok egy tréning során meg nem tanulják, hogyan lehet a legjobban beültetni. A vállalat ugyanakkor közölte: a protézissel élő 13 ezer páciensnek csak nagyon kis részénél fordultak elő hasonló panaszok.

A protézissel élők számos országban egészségkárosodásra és esetleg újabb műtétekre is számíthatnak, mivel – az Egyesült Államokhoz hasonlóan –  a legtöbb egészségügyi rendszer nem követi figyelemmel az implantátumok minőségét és sorsát. Ausztráliában, Norvégiában, Svédországban és Nagy-Britanniában a hatóságok regisztrálnak és ellenőriznek minden forgalomban lévő protézist és ha a begyűjtött adatok indokolják, a gyártóknak bizonyítaniuk kell termékeik jó minőségét. Ennek köszönhető, hogy Svédország néhány éve jóval korábban vont ki a forgalomból egy rossz minőségű csípő protézist, mint az Egyesült Államok.

Dorr szerint az elmúlt időszak esetei is bizonyítják, hogy a történelem ismétli önmagát. Nyolc évvel ezelőtt a Sulzer Orthopedics kényszerült visszavonni protézisét, miután a sorozatos rosszullétek nyomán kiderült: a gyártás során olajjal szennyeződött a készülék. A cég hat hónappal később hívta vissza termékeit, addigra azonban háromezer amerikai betegen hajtottak végre újabb csípőműtétet. Svédországban harminc incidens után betiltották ugyanezt a protézist.

sebész minőség ortopéd csípőprotézis
Kapcsolódó cikkek