Cégvilág

Káosz jöhet: sztrájk a Lufthansánál - nemzetközi járatokat is érint

Sztrájkra készülnek a szakszervezeti tagok a német Lufthansa légitársaságnál, mivel úgy tűnik, nem sikerül megegyezni a béremelés mértékében.

A leállás hazai és nemzetközi járatokat is érint - olvasható a BBC honlapján.

A ver.di szakszervezet azután hívott sztrájkra, miután tagjainak több mint 90 százaléka támogatta a hétfői munkabeszüntetést.

A szakszervezet 9,8 százalékos béremelést kíván, míg a cég vezetése két lépésben 6,7 százalékot ajánl. A Lufthansa - hasonlóan a többi légitársasághoz - a magas üzemanyagárak miatt emelkedő költségekkel küszködik.

A bérkövetelések azután erősödtek fel, miután Európa legnagyobb gazdaságában felgyorsult az

Idén a vasúti dolgozók és a tanárok is sztrájkoltak már: mindannyian magasabb béreket követeltek.

A Welt am Sonntag hasábjain, pártállástól függetlenül bíráják konzervatív és szociáldemokrata politikusok a holnap kezdődő légiközlekedési sztrájkot, "bosszantónak" nevezve azt. A vasárnapi lapban főleg azért kritizálják a politikusok a szakszervezeti akciót, mert az nem a munkaadókat sújtja elsősorban, hanem az utazni vágyókat.

A Lufthansa eddigi történetének legnagyobb bérsztrájkjaként emlegetett munkabeszüntetés érzékenyen érintheti a Budapestről avagy a magyar fővárosba a német légitársasággal utazó üzletembereket és turistákat, ezért érdemes tájékozódni a reptérre indulás előtt a vészmenetrendről, a késésekről és járattörlésekről, az esetleges alternatív közlekedési eszközökről.

A németországi reptéri káoszt valószínűsíti, hogy a világ egyik legnagyobb légitársaságának földi- és kabinszemélyzete valamennyi munkahelyen sztrájkol, de időben nem mindenütt egyszerre. Így hétfőn a frankfurti, a müncheni és a hamburgi reptereken lehet fennakadás, míg Berlinben a tegeli és a schönefeldi légikikötőben csak keddtől számítanak torlódásra a szakemberek a Lufthansa sztrájkja miatt.

A német közlekedési helyzetet súlyosbítja, hogy Bajorország kivételével az összes tartományban tart az iskolai szünet, így a hétvégén a turistaszállások turnusváltása miatt hatalmas dugók alakultak ki a Dél-Európa felé vezető sztrádákon.

sztrájk ver.di béremelés Lufthansa
Kapcsolódó cikkek