Cégvilág

Megkülönböztetett figyelmet kapnak az egészségügyi szakdolgozók

Az új egészségügyi rendszernek megfelelően kell átalakítani az egészségügyi szakdolgozók képzését - mondta a VGO-nak Vojnik Mária, a szaktárca államtitkára a ma Kaposváron kezdődött szakdolgozói konferencia kapcsán.

A szakminisztérium tervei szerint előtérbe kerül a házi ápolás, a rehabilitáció, így erősítik az e területen munkát vállalók képzését. Az államtitkár elmondta azt is: láthatóan csökken az egészségügyi szakdolgozói pálya vonzása annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 2000-ben 79 ezer 634-en dolgoztak e területen, 2006-ban már 90 ezer 222 volt a szakdolgozók száma. Jelentős lökést adott hazánkban a 2002-es béremelés, aminek hatására az akkori 4280-ról 2004-re 4440-en jelentkeztek képzésre, ám 2006-ra ez a szám 3700-ra csökkent.

A pályaelhagyók visszaszerzésére programot dolgoznak ki. Ennek, a képzésen kívül - az államtitkár saját véleménye szerint - része lehet egy megkülönböztetett bérfelzárkóztatás. A humán erőforrás gondokon segít az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként megvalósuló monitoring rendszer, amely során fölmérik, hol, kik, milyen végzettséggel és milyen munkát végeznek.

szakdolgozók
Kapcsolódó cikkek