Cégvilág

Mol-OMV-vita: Határidő előtt meglesz a brüsszeli döntés

A végső határidő, szeptember 18. előtt is befejeződhet az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalatnak a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felvásárlására irányuló terveivel kapcsolatban indított uniós összefonódás-ellenőrzési vizsgálat.

Jonathan Todd, a versenyügyi főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére közölte, hogy az Európai Bizottság általában a végső határidő előtt jut döntésre, ez elképzelhető az OMV-Mol ügy esetében is. Hozzátette: az Európai Bizottság soha nem kommentál folyamatban lévő összefonódási vizsgálatot.

A brüsszeli bizottságnak eredetileg keddig, július 22-ig kellett volna végleges határozatot hoznia arról, hogy az összefonódás jelentősen korlátozná-e a versenyt az egységes uniós piacon.

Az idén márciusban indított vizsgálatot időközben felfüggesztették, mert az OMV-től nem érkeztek meg bizonyos információk, majd június elején újraindították.

Idén július 10-én a Reuters hírügynökség részleteket közölt egy bizalmas uniós versenyügyi szakértői jelentésből, amely szerint komolyan korlátozná a piaci versenyt és magasabb árakhoz vezetne, ha az OMV felvásárolná a Molt. A két cég egymás legfontosabb "fékentartója", ez pedig az összeolvadással megszűnne - áll a 134 oldalas jelentésben a Reuters szerint.

Jonathan Todd OMV Európai Bizottság Brüsszel Mol
Kapcsolódó cikkek