Cégvilág

Áremelés lesz! Most vegyen cserepet, téglát, cementet

A Leier csoport MTI-hez eljuttatott közleményében valószínűsítette, hogy ez év szeptembere után tíz százaléknál is nagyobb mértékben emelkednek a fontosabb építőanyagok árai az idei év végéig, a gyártók azonban nem erősítették meg ezt az állítást.

 Az osztrák-magyar érdekeltségű Leier csoport előrejelzése szerint a legnagyobb mértékben a cserép, a tégla és a cement ára nő majd idén decemberig. A Tondach Magyarország Zrt., a magyar piac egyik vezető égetett agyag tetőcserépgyártó cége arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ez év augusztus közepén már 5 százalékkal felemelte árait. Egyelőre újabb áremelést nem terveznek, viszont szeptemberben egész hónapban akciót hirdetnek, amelynek a mértékét csak a hónap első napján közlik.

 A magyar téglapiac mintegy kétharmadát képviselő Wienerberger Téglaipari Zrt. annyit közölt írásban az MTI-vel, hogy augusztus 25-től akciót hirdetett, amelynek során a vastagabb, jobb hőszigetelő- és hőtároló képességekkel rendelkező falak építését lehetővé tevő termékeit a vékonyabbak árában kínálja.

Ez év szeptember 30-ig a 30 centiméter vastag Porotherm falazó elem áráért 38 centiméterest, míg a 38 centiméter vastag áráért 44 centiméterest kínálnak. A társaság közlése alapján a födémhez szükséges kerámia béléselemek árait az akció ideje alatt 33 százalékkal csökkenti a cég. Tervezett áremelkedésről nem szólt a vállalat közleménye.

A Duna-Dráva Cement Kft. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy termékeinek árai - az alapanyagköltségeknek, de kiemelten az energiaárak emelkedésének megfelelően - 2008 elején emelkedtek. "A várható energiaár-emelkedéssel kapcsolatos hivatalos információ egyelőre nem jutott el hozzánk. Költségszerkezetünk átalakulásának megfelelően, a piacra gyakorolt hatással összhangban, mérlegeljük a jövőben egy esetleges áremelés lehetőségét, de jelenleg sem konkrét döntés, sem terv nem áll rendelkezésre erre vonatkozóan" - tájékoztatott a cég.

cement cserép tégla
Kapcsolódó cikkek