Cégvilág

Bonsai macska: íme, a legjobb e-mail csalások - Galéria

Gratulálunk, ön megnyert XYZ ország lottó főnyereményét! Nézzen hírességeket meztelenül! Két jellemző fogás, amellyel a csalók a számítógépünkhöz férkőzhetnek. Ez azonban nem minden. A PC World a legőrültebb hoaxokat gyűjtötte össze.

A hoax voltaképpen a spam egyik formája. Lényege, hogy "átverést" tartalmaz vagyis valamilyen álhírrel, érdekesnek látszó hamis információval csábítja a felhasználókat megtekintésre. Az elektronikus levelezési kultúra terjedésével a spamek, köztük a hoaxok sikeressége csökken, jelenleg a kattintási arány fél és egy százalék között mozog. Ez nem tűnik magasnak, de mivel a kéretlen levelek küldésének költsége nulla, érdemes belegondolni, hogy egy millió kiküldött spam közül öt-tízezret megtekintenek. A PC World szakemberei összegyűjtötték azokat a hoaxokat, amelyeknek őrült mivoltuk ellenére hatalmas tömegek dőltek be.

Bonsai macskák – Az MIT hallgatói bizonyára büszkék, hiszen az általuk létrehozott hoax weblap olyan sikeres lett, hogy még az FBI is vizsgálódott az ügyben. A világ legrangosabb információ technológiai laborjának munkatársai Bonsai Kitten néven létrehoztak egy weboldalt, amelyen elmagyarázzák és képeken úgymond bemutatják, hogyan lehet a macskákat kis üvegekbe préselve tetszőleges formájúvá változtatni, mint a bonsaiokat. Az ügyben óriási mennyiségű felháborodott e-mail keringett, az FBI nyomozni kezdett, az oldalt pedig számtalan szerverről kiutasították, legutóbb a Rotten.comon talált otthont.

Le a dihidrogén-monoxiddal! – A klasszikussá vált e-mail felhívja a figyelmet arra, hogy ez az anyag felelős a savas esőért, a globális felmelegedésért és rákos daganatokért is. Nos, a jól hangzó nevet megvizsgálva könnyen kideríthető, hogy a H2O-ról, vagyis a vízről van szó. Mégis, a kilencvenes években indult hoax kampány még ma is felbukkan néha és egyes ilye témájú weblapok is működnek még. Ez az átverés is egy egyetemen született meg. A Kaliforniai Egyetem diákja ötven csoporttársát tesztelte, akik közül negyvenheten aláírták a tiltást követelő petíciót. A hallgató a kísérlettel megnyerte a "mennyire vagyunk becsaphatóak" című tudományos versenyt.

Pattogassunk kukoricát mobillal! – Egy szórakoztató video hoax sok embert meggyőzött arról, hogy egy csengő mobiltelefonnal pattogatott kukoricát lehet készíteni. Itt is csalásról van szó, de nem "tudományos", hanem kereskedelmi trükkről. A Cardo Systems kezdte terjeszteni ezt az e-mailt azért, hogy reklámozza új mobiltelefonját. A cég vezérigazgatója a CNN-nek elmondta: két videót montíroztak össze az eredmény eléréséhez. A hoax egyébként sokakat megihletett, a mobil helyére a legkülönbözőbb tárgyakat tettek a pattogó kukorica közé, egy videón például Obama-bábutól pattog a kukorica.

Bill Gates pénzt akar adni Önnek – Talán nem meglepő, hogy a Microsoft vezére rengeteg hoax tárgya, azt viszont igen, hogy ennyi idő múlva is sokan bedőlnek az ehhez hasonló trükköknek. Az adományozós e-mailek már a Gates Alapítvány létrehozása előtt is keringtek és úgy tűnik, az emberek továbbra is hisznek a Microsoft atyjának jóindulatában, a Snopes.com listája szerint ugyanis ezek a hoaxok az elmúlt hónapban is bekerültek a top 25-be.

Induljon a nukleáris háború! – A Symantec vírusvédelemmel foglalkozó cég és valóban rendszeresen kiad vírusokkal kapcsolatos felhívásokat. Ez a 2002-es hoax viszont természetesen nem a vállalat műve. Az állítólagos figyelmeztetés szerint nem szabad megnyitni azokat az e-maileket, amelyek az "induljon a nukleáris háború" sort tartalmazzák, ezzel ugyanis a felhasználó Oroszországra küldené az amerikai rakétákat.

Nigériai ügyvéd vagyok, segítene? – Kissé furcsa lehet egy ismeretlentől érkező levél, amely hellóval kezdődik, majd egy pénzösszeg visszaszerzéséhez kér segítséget. Ez egy klasszikus pénzszerző hoax, amely azt ígéri, hogy kis összeg küldésével meggazdagodhat az olvasó.

Angelina Jolie ajkai felrobbannak – a PC World illetékesei szerint az idei év hoax sztárja Angelina Jolie, akinek nem csak az ajkai robbannak, de számtalan hamis szex hirdetés főszereplője, csakúgy, mint Brad Pitt, aki egyes spamekben állítólag Britney-vel barátkozik.

Munka vírus – Íme egy hoax, ami felvidítja a címzettet: a levél egy munka nevű vírusra figyelmeztet és azt tanácsolja, ha bármilyen küldeményt kapunk munka felirattal, semmiképp ne nyissuk meg, nehogy megfertőződjünk.

A PC World ajánlása szerint a hoaxok, spamek tekintetében tájékoztatást adhat a Hoaxbusters.org, és a Snopes.com.


[enews_gallery id='239952']

e-mail átverés hoax spam
Kapcsolódó cikkek