Cégvilág

Hollywoodi szívrohamok – a TV becsapja az embereket a tünetekkel kapcsolatban

A mellkasra tapadó kéz, esetleg sikítás, majd eszméletvesztés – a legtöbb filmen így ábrázolják a szívrohamot. A tünetek a valóságban egészen mások lehetnek és mivel az emberek jó része csak a képernyőről informálódik, gyakran nem ismerik fel, ha valóban baj van.

A British Heart Foundation nemrég felmérést végzett, hogy kiderítse: mennyit is tudnak a brit polgárok a szívrohamról. Az eredményekből kiderült: minden negyedik ember csak a mozikban és a televízióban látható jelenetekből tájékozódik a szívrohamról. Márpedig ezek az ábrázolások meglehetősen egyoldalúak, többnyire fájdalomtól ordító, majd összeeső embereket mutatnak – olvasható a BBC honlapján.

A több mint kétezer megkérdezett 18 százaléka saját bevallása szerint egyáltalán nem rendelkezik ilyen irányú ismeretekkel, és a résztvevőknek csak hat százaléka kérdezte meg háziorvosát a szívrohamról.

Az Egyesült Királyságban közel 250 ezer szívrohamot regisztrálnak évente, a betegek egyharmada meghal, mielőtt kórházba érne. "Szorítást éreztem a mellkasomban és enyhén megfájdult a karom. Nem gondoltam, hogy szívrohamom van, mert nem hasonlított arra, amit a televízióban láttam a szívrohamról" - jelentette ki a hatvanegy éves Marian Sherry, aki idejében kapott segítséget.

A szívroham tünetei egyénenként változóak, de a legjellemzőbbek közé tartozik a mellkasból a nyakra és az állkapocsra húzódó fájdalom, a hirtelen izzadás és a légszomj. Elsősorban nőknél a szívroham enyhe hastáji fájdalomként is jelentkezhet, amely a mellkas felé terjed és emésztési problémának tűnhet.

tv film szívroham tünet
Kapcsolódó cikkek