Cégvilág

Leszavazták Gyöngyös városát

Az indiai Apollo Tyres Ltd. úgy döntött, visszavonja a Gyöngyösön létesítendő gyártásával kapcsolatos terveit. A vállalat határozatával szükségtelenné válik az invesztícióval kapcsolatban kezdeményezett népszavazás is. Az Apollo Tyres közleményben tudatta, hogy a 200 millió eurós beruházási értékű és ezer munkahelyet teremtő abroncsgyár számára alternatív helyszínt keres. Döntésével meg akarja előzni, hogy az abroncsgyárépítésről kezdeményezett népszavazás megossza a gyöngyösi lakosságot. Egyben arra kéri a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-t, hogy jelöljön meg más lehetséges magyarországi helyszíneket. Ezzel egy időben megkezdik a megfelelő alternatív európai területek felkutatását is.

Mint emlékezetes, a cég januárban jelentette be, hogy Gyöngyöst választotta első európai abroncsüzeme helyszínéül, és 2010-ben már 350 millió eurós árbevételt terveztek. Az Apollo Tyres azóta megalapította magyarországi leányvállalatát, jú-niusban létrehozott egy információs irodát Gyöngyösön, és megindította a tervezett beruházás engedélyezési eljárásait.

A magyar leány májusban 45 hektárnyi területről ingatlanvásárlási előszerződést kötött a város önkormányzatával és a Gyöngyösi Ipari Park Fejlesztő Kft.-vel. Akkoriban az indiai Daily News & Analysis hírportál azt írta, hogy a cég jó kapcsolatban áll a Suzukival, amelynek van gyára Magyarországon, és a General Motorsszal, főként velük tárgyalnak gumiabroncs-szállításról.

A gyöngyösi információs iroda és a magyar nyelvű honlap létrehozása válasz volt arra, hogy a Civilek a Mátraalján Egyesület támogatta a Fidesz elképzelését, hogy népszavazást kezdeményezzenek a gumiabroncsgyár felépítése ellen. Szerintük ugyanis a tervezett üzem károsította volna a Mátraalja környezetét, többek között a gyártáshoz szükséges vízfelhasználással és a zajterheléssel. Kétségbe vonták a társaság vezetőinek azt az állítását is, hogy a cég a legmodernebb technológiát alkalmazná. Ezt követően, július végén – az állami engedélyek csúszására hivatkozva – még csak azt jelentette be a vállalat, hogy legalább negyedévet késik a beruházás, ám a napokban mégis úgy döntöttek: inkább máshol próbálkoznak. Az 1975-ben alapítottApollo Tyres Ltd. India vezető gumiabroncsgyártó vállalkozása, világviszonylatban a 16. helyen áll. A 2006–07-es üzleti évben árbevétele meghaladta az egymilliárd dollárt. Azt követően, hogy a cég 2006-ban felvásárolta a Dunlop Tyres Internatio-nal of South Africa vállalatot is, Dél-Afrikában és Zimbabwéban két-két gyártóhelye van a saját négy üzeme mellett. A 11 ezer fős csoport árbevételének 12 százaléka a több mint hatvan országba irányuló exporttevékenységéből származik, ebből az európai gumiabroncs-eladások jelenleg évi 1,5 millió darabot tesznek ki. DK

Kapcsolódó cikkek