Cégvilág

Párválasztás szag után - A fogamzásgátló zavart okozhat

A nők tudat alatt a férfiak szaga alapján próbálnak olyan partnert keresni, akinek a genetikai állománya eltérő az övéktől - számoltak be kutatásaikról az University of Liverpool szakemberei.

Azért jelentős a szaglás hatása, mert az eltérő génállománnyal rendelkező szülők gyermeke erősebb, életképesebb lesz, hiszen immunrendszere ellenállóbb, így kevesebb betegséget kap el. Tény, hogy nehéz dolguk van a hölgyeknek, ha egy szappant, dezodort, borotválkozás utáni arcszeszt és parfümöt is használó férfival akadnak össze, ami manapság nem ritka. A természetes testszag azonban továbbra is támpontot ad a partner génállományáról.

Ám a hölgyek elveszítik ezt a tájékozódási képességüket, ha fogamzásgátló tablettát szednek. Kutatásukba száz nőt vontak be, akiknek hat férfi közül kellett kiválasztaniuk a legvonzóbbat, az illatuk alapján. A vizsgálat első részében a nők még nem szedtek fogamzásgátlót, később elkezdték a tabletta szedését, ekkor ismét elvégezték velük a kísérletet. Kiderült, hogy az első alkalommal sokkal gyakrabban választottak olyan férfit, akinek a génállománya jelentősen eltér a sajátjuktól.

Ha a párkapcsolat akkor jön létre, amikor a hölgy antibébi-tablettát szed, a természet által nyújtott képességet kiiktatva a nők olyan párt választanak, akivel gyengébb immunrendszerrel rendelkező utódokat nemzhetnek. A fogamzásgátló tabletta befolyásolja szexuális aktivitásukat is.

szaglás fogamzásgátló párválasztás
Kapcsolódó cikkek