Cégvilág

Figyelem! Babáknál vigyázni a paracetamollal!

Egy több mint kétszázezer egy év alatt gyereket vizsgáló tanulmány adatai szerint a fájdalomcsillapító korai használata megnöveli az asztma kialakulásának esélyeit. A hatás öt évvel később jelentkezhet.

A The Lancet Report néven ismert egészségügyi jelentés szerint azok a babák, akik egy éves koruk alatt paracetamol alapú fájdalomcsillapítót szednek, 46 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek asztmában öt évvel később. A kutatók nem biztosak abban, hogy a két tényező között egyenes összefüggés áll fenn, de azt tanácsolják a szülőknek: csak láz esetén adjanak paracetamolt a csecsemőknek – tudósít a BBC.

Az elmúlt fél évszázadban a paractemol terjedésével nőtt az asztmás megbetegedések száma. Az eddigi legnagyobb, a témával kapcsolatos kutatás során harmincegy ország több mint kétszázezer lakóját kérdezték arról, milyen gyógyszereket adtak a most hat-hét éves gyerekeiknek csecsemőkorukban. A tételesen megvizsgált 103 ezer gyerek kórtörténete azt mutatja, hogy azoknál, akik havi egy alkalomnál többször kaptak fájdalomcsillapítót az elmúlt évben, háromszor akkora eséllyel fordult elő asztma. A jelek szerint a paracetamol dózisával és használatának gyakoriságával egyenes arányban nő az asztma kialakulásának esélye.

A paracetamol és az asztma két okból kapcsolódhat össze. Lehetséges, hogy a paracetamol olyan változást okoz a babák szervezetében, amely a későbbiekben hajlamosabbá teszi őket az asztmára. A másik lehetőség hogy az asztmát nem a paracetamol okozza, az csak valamilyen életmódbeli probléma jele, és valójában ez áll a későbbi betegség hátterében.

"Nem állítjuk, hogy kisbabák esetében be kellene tiltani a paracetamol használatát" – szögezte le Richard Beasley, az Aucklandi Egyetem tanára. Ugyanakkor – tette hozzá – az eredmények megerősítik a WHO jelenlegi álláspontját, miszerint egy év alatti gyerekek estében csak 38.5 fok feletti láz esetében érdemes paracetamolt adni.

baba gyerek fájdalomcsillapító csecsemő paracetamol
Kapcsolódó cikkek