Cégvilág

HTCC - Újra bejelentkezett a régi tulajdonos

Egy éve kiszállt, most újra bevásárolna a magyarországi távközlési piacon a Mid Europa Partners.

Ez a kockázatitőke-társaság adta el tavaly 470 millió euróért az amerikai tőzsdén jegyzett Hungarian Telephone & Cable Corp.-nek (HTCC) a második legnagyobb hazai telefontársaságot, az Invitel Zrt.-t. Rajta kívül még ketten maradtak a HTCC-ből kiszálló fő tulajdonos, a dán TDC 68 százalékos részesedésének a megszerzésére meghirdetett aukció utolsó körében – adta hírül a Dow Jones.

A két másik vevőjelölt sem ismeretlen a hazai távközlési piacon. Néhány hete megírtuk, hogy a Telenort is érdekelné az ügylet. A cég a második legnagyobb magyarországi mobilszolgáltató, a Pannon norvég tulajdonosa. A bevásárlással a skandináv társaság megjelenhetne a vezetékes piacon is, ahol főleg a dinamikusan növekvő széles sávú internet piaca, valamint az Invitel regionális nagykereskedelmi ügyletei jelenthetnének komolyabb üzleti lehetőséget számára. A tranzakció érdekessége a két cég kapcsán, hogy korábban épp a HTCC szemelte ki magának mobilos befektetési célpontként a Telenor által birtokolt Pannont.

A több mint egymillió telefon- és internet-előfizetőt nyilvántartó HTCC többségi tulajdonára pályázók között van a Romanian Cable Systems is. A társaság az ismert nagyváradi vállalkozó, Teszári Zoltáné, a román vállalatcsoport egyik tagja Digi márkanéven már egy ideje szereplője a magyarországi kábeltévépiacnak.

Az aukciót júliusban hirdették meg, a végső döntés határideje egyelőre nem ismert. A hírügynökségi forrásai 1,57 milliárd dollárra becsülik a HTCC értékét, ennek kétharmadára tehető a társaság által mostanra felhalmozott és eddig javarészt felvásárlásokra költött hosszú lejáratú összege.

További részletek itt olvashatók.

Mid Europa Partners HTCC
Kapcsolódó cikkek