Cégvilág

Hibrid Hondákat és Lexusokat vásárol a zöld tárca

Tizenkét alacsony szén-dioxid-kibocsátású hibridautó megvásárlására kötött szerződést a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) – tájékoztatta a tárca a VGO-t.

A tíz középkategóriás autó még az idén, a két felső kategóriás kocsi pedig a jövő év elején érkezik a tárcához. A minisztérium az autókhoz – listaárukhoz képest – 12,7 millió forinttal olcsóbban jutott, összesen 78 milliót fizetett értük. Az idén augusztusban kiírt közbeszerzési pályázat elbírálásakor a tárca különös figyelmet fordított arra, hogy a személyautókat több forgalmazótól szerezze be.

A felső kategóriás személyautókra kiírt pályázat nyertese a Toyota Motor Hungary Kft. lett: a cég két Lexus GS 450 h. típusú autót szállít a minisztériumnak. A középkategóriás autókra kiírt pályázatot a Duna Autó Zrt. nyerte, így hamarosan tíz hibrid hajtású Honda Civic-kel bővül a zöld tárca autóparkja.

A tárca jelenleg Audi és Volkswagen típusú autókat használ, ezeket cseréli most kisebb, kevesebb üzemanyagot igénylő kocsikra. Emellett a gépkocsipark fenntartási költségei is jelentősen csökkennek. A KVM által jelenleg használt felső kategóriás gépkocsikhoz képest, az új hibrid meghajtású autók akár 40 százalékkal kevesebb szén-dioxidot engednek a légkörbe. Egyes számítások szerint egy hibrid személygépkocsi – vásárlási és fenntartási – összköltsége 18 százalékkal kisebb, mint egy hasonló teljesítményű benzines járműé.

A tárca autóparkjának átlagos futásteljesítménye magasabb a kormányzati átlagnál, a járművek átlagosan 154 ezer kilométert futottak, a felső vezetők autói ennél is többet, több mint 170 ezer kilométert tettek meg, köztük több olyan is akad, amelyik 200 ezer kilométer fölött futott. Az elöregedett – átlagosan 5 évnél idősebb – járművek műszaki állapotára jellemző, hogy fenntartási-szervizelési költségük is egyre magasabb.

Hibrid Honda Lexus autópark környezetvédelmi
Kapcsolódó cikkek