Cégvilág

Lejtős úton az autóipar

A gyártók a kisebb járművekre és a hibrid modellekre koncentrálnak.

Az elhúzódó globális gazdasági viszszaeséstől való félelem miatt a kicsi, valamint a kis fogyasztású kocsik kerülnek a vásárlók érdeklődésének középpontjába – derült ki a nagyközönséget október 4–19-ig fogadó Párizsi Autószalon sajtónapján. A kisautók forgalmának növekedése ugyanakkor jelentősen csökkenti a gyárak profitját, hiszen a kisebb, olcsóbb modellek árrése jóval alacsonyabb, mint az exkluzívabbaké.

Iparági elemzők szerint Európában az idén 5,5 százalékkal, 14 millióra csökken az autóeladások száma, ilyen kevés gépkocsit legutóbb 1997-ben értékesítettek. Jövőre pedig további 3-5 százalékos visszaesés várható, ez az évtized legrosszabb eredménye lesz. A Global Insight adatai szerint földrészünkön a szeptemberi eladások 9 százalékkal maradtak el a bázistól.

A gazdasági hullámzásnak hagyományosan ellenálló német luxusautó-szegmens a piaci átlagnál jobban szűkült. Ebben a helyzetben az Audi és a BMW az autószalonon előállt kisebb tanulmánymodelljeivel, illetve a legtöbb gyártó igyekszik létrehozni a saját hibridautó-kínálatát is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hibrid autóipar autó lejtős párizsi autószalon út
Kapcsolódó cikkek