Cégvilág

Türkmén gázért ment Ruttenstorfer

A Nabucco gázprojektről tájékoztatta a türkmén elnököt a minap az OMV általános igazgatója.

Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák OMV általános igazgatója Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén elnökkel tárgyalt október 23-án a türkmén fővárosban, Asgabatban. Vele volt Maria Reich-Rohrwig, Ausztria Nabucco nagykövete és, Ursula Fahringer Ausztria türkmenisztáni nagykövete is egy helyi internetes lap beszámolója szerint. Ruttenstorfer tájékoztatta házigazdáját az OMV tevékenységéről, különös tekintettel a Nabucco projekt előkészületeire. Hangsúlyozta, hogy cége, Közép-Európa vezető olaj- és gázipari társaságaként kiemelten érdekelt abban, hogy erősödjön a térség és Türkmenisztán együttműködése. Válaszában Gurbanguli Berdimuhamedov elmondta, hogy országa alaphelyzetben országa határán adja el a gázt, s kapacitásai alapján képes kivitelét növelni.
A napokban erősítette meg egy független auditáló cég, hogy feltehetően Türkmenisztán rendelkezik a világon a negyedik legnagyobb gázkészlettel. A Gaffney, Cline and Associates (GCA) szerint az Amu-Darja folyó völgyében lévő Dél-Jolotan Oszman mező hat ezermilliárd köbméter gázt rejthet, de lehet ott akár 14 ezermilliárd köbméter is. Türkmenisztánnak évi 50 milliárd köbméter gázt kell szállítania Oroszországnak, további 40 milliárdot Kínának, de a gázára vár a fenti Nabucco gázprojekt és az Ukrajna által 2005 óta tervezett Fehér Áramlat gázvezeték is.

 

Van kereslet

Türkmenisztánnak évi 50 milliárd köbméter gázt kell szállítania Oroszországnak, további 40 milliárdot Kínának, de a gázára vár a fenti Nabucco gázprojekt és az Ukrajna által 2005 óta tervezett Fehér Áramlat gázvezeték is.

Berdimuhamedov Nabucco Ruttenstorfer Türkmenisztán
Kapcsolódó cikkek