Cégvilág

873 millió dolláros kártérítést fizet a spammer

Egy a Facebookot illegális termékek vásárlására bíztató üzenetekkel elárasztó spammernek most 873 millió dollárt kell fizetnie. A kivételesen szigorú kártérítés oka, hogy az elkövető kézrekerítése hónapokig tartott.

A montreali Adam Guerbez igencsak magas árat fizethet a Facebook tagjainak küldött kéretlen üzenetek miatt. A most jóváhagyott ítélet szerint a közösségi portál 873 millió dolláros kártérítést kap a spammertől, akinek kézrekerítése négy hónapot vett igénybe – tudósít az AP.

"A Facebook felhasználói bízhatnak abban, hogy mindent megteszünk a spammelés visszaszorítása érdekében" – írta a cég blogjában Max Kelly biztonságért felelős igazgató. A Facebook azt reméli, hogy a büntetés mértéke elrettenti azokat, akik a jövőben hasonló módszerekkel próbélkoznak.

Guerbez esete ugyanakkor világosan mutatja, hogyan élhetnek vissza a spammerek a Facebook nyújtotta lehetőségekkel. A férfi Atlantis Blue Capital nevű cégével irányította a spam-kampányt, melynek első lépéseként megszerezte a felhasználók elérhetőségeit.

Ehhez hamis weboldalak címeit küldte el a Facebookra, így csalva ki a tagok azonosítóit és jelszóit. Miután felépítette az adatbázist, két hónap alatt több mint négy millió kéretlen üzenetet küldött ki a legkülönbözőbb illegális termékeket reklámozva.

kéretlen levél Facebbok weboldal spam
Kapcsolódó cikkek