Cégvilág

Akár 30 milliárd lehet a gyógyszerkassza megtakarítása év végére

Ugyan az év első tíz hónapjában a tb gyógyszerkasszájának időarányos költése 3 milliárd forinttal több volt a 250,7 milliárdos előirányzatnál, év végére 27-30 milliárd forint pénzmaradvány keletkezhet, amiből dotálhatják a patikákat, és új első generikus szerek kerültek a tb-listára.

A gyógyszerkassza becsült megtakarítása úgy valósul meg, hogy a biztosító az idén – vényforgalmi szemléletben – 3 százalékkal többet költ gyógyszerekre a múlt évinél, ennek ugyanis az az oka, hogy a korábban külön keretből finanszírozott orvosságok átkerültek a patikai gyógyszerkörbe. A kormány azt mérlegeli, hogy a megtakarításból dotálja a gyógyszerészek generikus programban való részvételét, nekik is köszönhető, hogy a betegek többsége áttért az olcsóbb készítmények alkalmazására – tájékoztatta a Világgazdaságot Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi főosztályvezetője.

A maradvány oka többtényezős. A 304 milliárd forintos költségvetési előirányzatot ugyanis 35-37 milliárddal növeli a gyógyszercégekre kivetett adó, mely nagyrészt a 12 százalékos forgalomarányos befizetésből áll. E mellett november elsejéig 751 készítmény árát, átlagosan 15 százalékkal csökkentették a gyártók és forgalmazók. Ez – a gyógyszerpiac konszolidációjának következményeként – némileg alatta maradt a múlt évi árcsökkentéseknek, akkor 959 készítmény ára átlagosan 23 százalékkal mérséklődött.

A gyógyszerek tb-listára kerülésére meghirdetett árverseny eredménye, hogy számos, úgynevezett első generikus orvosság támogatását (a lejárt szabadalmi védettségű készítmények első másolata) kezdte meg a biztosító, amelyekhez gyorsan és igen kedvező áron jutnak a betegek – állítja Molnár Márk. Elmondta azt is, hogy 2007 eleje óta az elért megtakarításoknak köszönhetően 47 új hatóanyag került föl az egészségbiztosító listájára, ezek a készítmények olyan betegeknek nyújtanak esélyt a sikeres kezelésre, akik számára korábban semmilyen alternatíva nem állt a rendelkezésre.

Előkészület alatt áll az a jogszabály, amely további, jelentős számú beteget juttat a legkorszerűbb gyógyszeres kezelésekhez, így például kiegészül a mellékveserákos, a súlyos szív-érrendszeri betegek, a veseelégtelenségben szenvedők gyógyszerpalettája. Megtudtuk azt is, hogy a közeljövőben várható jogszabály módosítás révén 2-2500 gyulladásos bél,- ízületi-, és bőrbetegségben szenvedő ember jut a legmodernebb terápiákhoz. A népegészségügyi jelentőséggel bíró Alzheimer kór kezelésére szolgáló készítmények támogatása is átalakul, nagyobb mértékű tb-támogatással jutnak gyógyszereikhez ezek a betegek, így kevesebbet kell fizetniük az orvosságaikért.

A vényforgalmát is elemezték az OEP szakértői, s kiderült: a múlt év októberétől enyhén emelkedő trend látható a tb-támogatásokban, ami ez év augusztusban megtört. Ennek a szezonális gyógyszerfogyasztás csökkenés az oka, ami megmutatkozott a tb-támogatás kiáramlás visszaesésében, de az is kiderült, hogy a betegek sem hagytak 2006 júliusa óta olyan kevés pénzt a patikában, mint augusztusban. Ám szeptembertől ismét a szokásos gyógyszerfogyasztás tapasztalható, az augusztusi 14 millió doboznál 2 millióval többet váltottak ki a betegek.

Molnár Márk gyógyszerész támogatás új generkus szerek gyógyszerkassza megtakarítás
Kapcsolódó cikkek