A mediterrán diéta jelentősen csökkenti a súlyos krónikus betegségek kialakulását – számoltak be szakemberek a British Medical Journal orvosi szaklapban. Egy táplálkozástudományi kérdésekkel foglalkozó felmérést végeztek, amelyben több mint másfél millióan vettek részt, a megfigyelési idő 3 és 18 év volt. Kiderült, hogy a mediterrán táplálkozáshoz ragaszkodók körében a halálozási arány 9 százalékkal, a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozási arány ugyanennyivel, a rákbetegségek okozta halálozás pedig 6 százalékkal volt alacsonyabb a hagyományosan táplálkozókhoz képest. Kiderült az is, hogy a Parkinson- és Alzheimer-kór előfordulási gyakorisága 13 százalékkal volt kevesebb.
Firenzei kutatók szerint a mediterrán diéta egészséges, összetevői a zöldségfélékben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és gabonafélékben, halban, magokban és olívaolajban gazdag, ám vörös húsokban, tejtermékekben és alkoholban szegény táplálék, bár szintén egészséges az étkezés közben kis mennyiségben elfogyasztott vörös bor. Úgy vélik, elsősorban a táplálékkomponensek együttes interaktív hatása a döntő.
A mediterrán diéta népszerűsége ellenére a nem mediterrán jellegű táplálkozási szokások irányába változik az emberek ízlése, még az ottani térség országai lakóinak körében is. VG
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.