Cégvilág

Egészséges mediterrán táplálékok

A mediterrán diéta jelentősen csökkenti a súlyos krónikus betegségek kialakulását – számoltak be szakemberek a British Medical Journal orvosi szaklapban. Egy táplálkozástudományi kérdésekkel foglalkozó felmérést végeztek, amelyben több mint másfél millióan vettek részt, a megfigyelési idő 3 és 18 év volt. Kiderült, hogy a mediterrán táplálkozáshoz ragaszkodók körében a halálozási arány 9 százalékkal, a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozási arány ugyanennyivel, a rákbetegségek okozta halálozás pedig 6 százalékkal volt alacsonyabb a hagyományosan táplálkozókhoz képest. Kiderült az is, hogy a Parkinson- és Alzheimer-kór előfordulási gyakorisága 13 százalékkal volt kevesebb.

Firenzei kutatók szerint a mediterrán diéta egészséges, összetevői a zöldségfélékben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és gabonafélékben, halban, magokban és olívaolajban gazdag, ám vörös húsokban, tejtermékekben és alkoholban szegény táplálék, bár szintén egészséges az étkezés közben kis mennyiségben elfogyasztott vörös bor. Úgy vélik, elsősorban a táplálékkomponensek együttes interaktív hatása a döntő.

A mediterrán diéta népszerűsége ellenére a nem mediterrán jellegű táplálkozási szokások irányába változik az emberek ízlése, még az ottani térség országai lakóinak körében is. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek