Cégvilág

Hárommilliárdos beruházás Perkupán

A hazai központú, több országban jelen lévő Genex cégcsoport Közép-Európa első környezettudatos klímagyárát építi Perkupán – jelentette be Bántó Károly a tegnapi alapkőletétel alkalmából tartott tájékoztatón. A hárommilliárd forintos, barnamezős (a régi bányaüzem és a kőfeldolgozó iparterület teljes rekultiválásával), állami és EU-s támogatással megvalósuló beruházás eredményeként létesülő GenexAir az Aggteleki Nemzeti Park környezetében lesz.

A magyar tulajdonban lévő, klímaberendezések, légtechnikai rendszerek szolgáltatására és kereskedelmére specializálódott Genex cégcsoport 2006-ban indította e projektjét. A több mint 70 ezer négyzetméteres ipari területen fekvő, 3300 négyzetméteres komplexum 2009 februárjában kezdi meg a tevékenységét. Két gyártósorral indulnak, ez napi öt-hat hőszivatytyú vagy folyadékhűtő gyártását teszi lehetővé.

A vezérigazgató elmondta: Európában az első „nullaemissziós” klímagyárat építik. Azaz a terveik szerint kizárólag szél-, nap- és geotermikus energia felhasználásával üzemeltetik az épületeket, illetve végzik a gyártást.

A Genex választása a szakképzett munkaerő megléte miatt esett a kiemelten magas munkanélküliségi rátájú régióban fekvő Perkupára, másrészt logisztikai szempontból fontos (vasúti) csomópontként funk-

cionál a település. A teljes kapacitásában 50 főt foglalkoztató gyár hőszivattyúkat, folyadékhűtőket, kis és közepes teljesítményű távközlési klímaberendezéseket és egyedi termékeket gyárt majd. A beruházás 12 év alatt térül meg. MK

Genex cégcsoport

Az 1995-ben alakult Genex cégcsoport 2007. évi árbevétele meghaladta a hárommilliárd forintot. Budapesti központja mellett 2004-ben megkezdte a külföldi leányvállalatok létrehozását: mára termékeivel jelen van Bulgáriában, Egyiptomban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Németországban.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek