Cégvilág

Külföldi kézben a legnagyobb magyar telektulajdonos

Bevásárolta magát a magyar telekpiacra a Chayton Capital: a Sava Fund nevű alapja a CV Starr céggel közösen - 155 millió euróért - megvette a Skoglund Holding 74 százalékát, ezzel a legnagyobb magyar telektulajdonosnál vette át az irányítást.

Vezérigazgatónak 2009 januárjától elcsábította az egyik legismertebb magyar származású ingatlanost, az először a DTZ-nél, majd az AXA-nál dolgozó John Verpeletit - közölte a PropretyEU.

A Skoglund Holdingot a Bankár Holding hozta létre 1998-ban a Sasad és a Skoglund egyesítésével. A főváros környékén már akkor is hatalmas földterületeket birtokolt, jelenleg 10 millió négyzetméterre rúg portfóliója, amiben lakóingatlanok és üzleti célú ingatlanok szerepelnek Budapesten és közvetlen környékén.

Az új tulajdonos átszabja a Skoglund működését: mostantól - a telkek megtartása és a beruházások előkészítése helyett - az aktív fejlesztésekre törekszik majd. A tervek szerint bevon tőkéstársat is közös vállalatok létrehozásával.

A Chayton Capital már két éve jelen van a magyar kiskereskedelmi ingatlanpiacon. Befektetőként irányítja a kispesti Europark bevásárlóközponttal szemben kezdett Neo Center beruházását. A központban 17 ezer négyzetméteren üzletek lesznek, több ezer négyzetméternyi iroda és sportpályák létesülnek, az átadás 2010 elejére-közepére várható. Ezen kívül a Naphegyen egy 37 lakásos projektet is visz a társaság, a 10 millió eurós beruházást 2010 közepén fejezi be a társfejlesztő Simex vállalat. 

A Chayton Capital a térségben összesen hét országban végezett különböző befektetéseket, és tervei szerint ezt folytatja a közeljövőben is. A CV Starr globális befektető, vezetője Maurice Greenberg, a világ legnagyobb biztosítójának, az amerikai AIG-nek volt az első embere.

Chayton Capital Skoglund John Verpeleti telekpiac
Kapcsolódó cikkek