Cégvilág

Még van idő az influenza védőoltás beadására

Sokan kértek már infleuneza elleni védőoltást, ahol elfogyott, de indokolt további térítésmentes vakcina, költségét az állam állja. Még van idő a vakcina beadására, eddig nem azonosított a vírust.

Az intenzívebb és következetesebb influenza elleni védőoltási kampány már a 2007-2008-as szezonban éreztette hatását, idén pedig teljes sikerre számíthatunk – mondta mai sajtótájékoztatóján Falus Ferenc országos tisztifőorvos. Valamennyi ÁNTSZ régió és kistérség elkészítette saját influenza felkészülési tervét. Az országos háziorvos szakfelügyelő főorvos felkészítést tartott a háziorvos szakfelügyelők részére, akik fokozott figyelemmel kísérték saját területükön kollégáik oltási tevékenységét. Kiemelt figyelmet fordítottak az oltásban leginkább elmaradt körzetekre. Ezeken a területeken a szakfelügyelő főorvos és a kistérségi tisztifőorvos helyszíni szemlén vizsgálta az elmaradás okait és együtt javaslatot tettek az eredmények javítására.

Gazdasági érdekeiket is figyelembe véve, egyre több cég szervezi meg saját költségén a dolgozók önkéntes védőoltását. A rizikócsoportoknak szánt oltóanyagból a területi ÁNTSZ-ek a háziorvosok mellett egyre nagyobb mértékben kielégítik a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok orvosaitól beérkező igényeket is. A védőoltás felvételében példát mutatnak az egészségügyi és a szociális intézmények is. A stratégiai cégek (közmű vállalatok, közlekedési cégek) mellett mind több hazai kis-és középvállalat állítja össze pandémia felkészülési tervét, amelyben kiemelt helyet kap a szezonális influenza védőoltások megvásárlása és önkéntes alapon történő felajánlása a dolgozók részére. A gyógyszertári forgalomban kapható influenza védőoltás iránt is növekszik az igény. A lakosság egészségtudatos: egyre többen vásárolnak szezonális influenza védőoltást. Azok számára, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, az állam – a háziorvosok segítségével – biztosítja az ingyenes oltóanyagot. Influenza vírust Magyarországon ebben a szezonban még nem mutattak ki, tehát van még idő a védőoltás beadatására.

influenza oltás térítésmentesség
Kapcsolódó cikkek