Cégvilág

Szállodára nincs támogatás

Ötcsillagos, csaknem háromszáz szobás szálloda és élményfürdő-komplexum építését kezdi tavasszal a Hévíz melletti Alsópáhokon a győri Integrál-Hexa Kft. tulajdonában álló Páhok Termálhotel Kft. Imre Krisztián, a társaság ügyvezető igazgatója a Világgazdaság érdeklődésére elmondta: a projekt összköltségvetése 16 milliárd forint, ebből 12,5 százalék saját forrás, a fennmaradó részt banki hitelből fedezik. Az eredeti tervek szerint már márciusban el kellett volna indulnia az építkezésnek, ám finanszírozási problémák miatt csak 2009 elején kezdik a beruházást, s 2010 őszén fogadhatnak először vendégeket. A szálloda a hazai Ramada-lánc tagja lesz.

Imre Krisztián hozzátette: a komplexum a nemzetközi szobafoglalási rendszerekhez csatlakozva a világ bármely pontjáról elérhető lesz, ezért elsősorban a külföldi vendégkörrel számolnak. Mindemellett az ezer fő befogadására alkalmas, 1300 négyzetméter alapterületű konferenciaterem miatt nagyszámú üzleti vendéget várnak. Az ügyvezető szerint ugyanis Magyarország – s nem csak Budapest – számára kiemelkedő idegenforgalmi potenciált jelentenek a konferenciaturisták, akik kifejezetten a holtszezonban tartanak rendezvényeket. Az alsópáhoki projekt méreteiben a budapesti Aquaworld beruházáshoz hasonlítható, mivel a szálloda 1100 négyzetméteres saját fürdőrészlege mellett 8500 négyzetméteres akvaparkot is építenek.

Az előzetes számítások szerint a beruházás révén 300 új munkahely létesül. A fejlesztéshez éppen a magas foglalkoztatási arány miatt szerettek volna uniós támogatásra pályázni – mondta az ügyvezető igazgató –, azonban erre a kategóriára nem lehet brüsszeli forrást igénybe venni. Úgy tudja, éppen emiatt számos szállodai projektet minősítettek vissza, holott a hazai ötcsillagos szállodák kihasználtsága évek óta – tartósan 60 százalék felett – a legmagasabb – jelentette ki. TL

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek