Cégvilág

Tőke az egynapos ellátásba

A kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg- és egynapos ellátást nyújtó szolgáltatások fejlesztésére pályázhatnak decembertől az egészségügyi intézmények. Az új ellátási forma a betegkiválasztáson alapul.

Az egészségügyi tárca az uniós forrásból kiírt pályázattal azokat a kórházakat támogatná, ahol tavaly megszűnt az aktív ellátás, vagy csak egy szakmai területen, húsz ággyal maradt meg. Azok is pályázhatnak, amelyek legkésőbb az egynapos fejlesztés megvalósításáig húszra csökkentik a kórházi ágyszámot, s azt járó- vagy egynapos ellátásra konvertálják. Az elnyert pénzt eszközbeszerzésre, épület- és informatikai fejlesztésre használhatják föl a nyertesek.

A mostaninál nagyobb lehetőség van a költséghatékony és a betegek számára is előnyös egynapos ellátásban – vélekedett Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság minapi budapesti kongresszusán ezt azzal támasztotta alá, hogy míg több észak-európai országban a beavatkozások 50-55 százalékát végzik így, nálunk az arány mindössze 2,1 százalék. Kelet-Európához viszonyítva nem lógunk ki ugyan a sorból, de Szlovákia 7 százalékkal vezet, és arra törekednek, hogy rövid időn belül elérjék a 30-40-et, ezzel a közfinanszírozási források ötödét megtakaríthatnák. Az egészségügy szerkezetátalakításának kiemelt célja volt ennek a gyógyítási formának a támogatása, ezért egy éve már kiírtak pályázatot e célból. A 103 jelentkező közül 47 szolgáltató nyert, s megduplázódott a beavatkozások száma. A tb a kórházakéval azonos díjat fizet az így ellátott betegekért.

Az OEP adatai szerint ma a nőgyógyászati ellátások 63, az epekőzúzások 84, a kézsérülések 76, a pacemakerek (szívritmusszabályzó készülékek) beültetésének 50 százalékát így végzik el, s az urológiában is bővül ez a fajta ellátás. Az orvosi szakmák által kiválasztott eljárások végezhetők csak egynapos ellátásként 1994 óta – mondta lapunknak Janecskó Mária, a társaság elnöke. Ma már több mint százhetvenféle beavatkozás történik ebben a formában, elterjedése szűkítheti a várólistákat. Az új ellátási forma a betegkiválasztáson alapul, ez aneszteziológiai ambulanciákon történik. A vizsgálat egyébként a páciens egészségi állapota mellett arra is kiterjed, hogy a beavatkozást követően megfelelő körülmények közé kerül-e otthon, s lehet-e vele kommunikálni. Csak azok az intézmények végezhetnek egynapos ellátást, amelyeknek – ha a beteg állapota megkívánná – megvan a fekvőbeteg-intézeti háttere.

A szeptember havi gyógyítási teljesítések elszámolását követően az OEP értékeli az egynapos szolgáltatók éves teljesítményét. Amelyek nem érték el az engedélyezett minimális esetszámot és nem használták föl a teljesítményvolumen-korlát (tvk) keretét sem, azok arra számíthatnak, hogy a tb felmondja a finanszírozási szerződést, a tvk-t pedig átcsoportosítja. A biztosító számára ugyanis fontos ennek az ellátási formának a bővítése, mert kiváltható vele a hosszú és drága kórházi tartózkodás, gyorsabb a gyógyulás, nagyobb a betegforgási lehetőség, csökken a kórházi osztályok zsúfoltsága. A páciensek többsége pedig szívesebben gyógyul az otthoni környezetben, elégedett az egynapos ellátás körülményeivel, valamint azzal, hogy csökken a táppénzen töltött idő is.

Székely Tamás szerint bővíteni szükséges a járóbeteg-szakellátás tvk-ja terhére elszámolható egynapos beavatkozások körét, és meg kell határozni az önálló járóbeteg-szakellátásban elvégezhető beavatkozások listáját. A következő lépés az lehet, hogy a járóbeteg-szakellátásban biztonsággal ellátható beavatkozások kikerülnek a kórházi finanszírozásból, és azok csak a járóbeteg-szakellátásban végezhetők el.

egynapos sebészet Janecskó Mária Székely Tamás konferencia
Kapcsolódó cikkek