Cégvilág

Válság van? A boltok forgalmán még alig látszik

A lakossági fogyasztásban nem sok jele van annak, hogy globális gazdasági válság fenyeget: a kisebb boltok vezetői egyelőre csak az újságok fejléceiből érzékelik a hitelválságot, és a nagy kereskedelmi láncok sem tapasztalnak forgalomcsökkenést - írja a Népszabadság.

A kormányzat azzal számol, hogy jövőre több mint 2 százalékkal esik vissza a fogyasztás, vagyis a kereskedők ismét csapnivaló év elé néznek, noha a megszorító intézkedések miatt már tavaly lejtmenetbe kapcsolt az értékesítés: év elején a tartós fogyasztási cikkeké, év végén pedig már az élelmiszereké is - számol be a hirado.hu a Népszabadság cikke alapján.

A magyar fogyasztó jelenleg az ezredforduló havi átlagához képest harmadával vásárol többet, ami pedig a jövőt illeti: szakértők szerint a legpesszimistább forgatókönyv szerint a 2004-2005-ös szintre eshet vissza a fogyasztás, a forgalomcsökkenés pedig az eddigi tendenciát erősíti fel a kiskereskedelemben, vagyis a nagy hálózatok növelik piaci részesedésüket, elsősorban a saját márkás termékeiknek köszönhetően. Azt állítják: a folyamatnak piactisztító hatása is lehet, azaz kisöpörhetik piacról a komolytalan, nem megfelelő minőségű árut kínálókat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek