Cégvilág

12 milliárdot remél üzletrészei eladásától a főváros

Mintegy 12 milliárd forintra számíthat a főváros jövőre, s nem csak a bevételnövelés a cél.

A Fővárosi Önkormányzat a tervek szerint jövőre is több üzletrészét, ingatlanát, egyéb vagyontárgyait bocsátja áruba – bár ezek az üzletek jelentőségüket, értéküket tekintve meg sem közelítik a Főgáz privatizációjáról nemrég meghozott döntést, amelyből 2010-ben százmilliárd forintnál is többet remélnek –, de a városvezetőket nemcsak a bevételnövekedés motiválja, hanem racionális gazdasági lépésekről van szó – mondta el a Világgazdaságnak Gál Csaba, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója.

Példaként megemlítette, hogy a Kempinski hotelben meglévő 10 százalékos részesedését sem csak azért adták el korábban, mert mindenképp erre a pénzre volt szükségük, hanem mert az önkormányzatnak hosszú távon nem célja egy szállodában társtulajdonosnak lenni.

S hasonló érvek alapján kerülhet szóba az Europlakátban, a Pátria Nyomdában lévő kisebbségi részesedés, illetve a Vízügyi Kutató Vállalat – amely például a Hunyadi János ásványvizet palackozta, de az alaptevékenysége már évek óta megszűnt – esetleges értékesítése.

A döntés részben megszületett ezekről a tranzakciókról, és azon döntések előkészítése is folyamatban van, amely választ adhat arra, 2009-ben milyen mértékű ingatlaneladással számolhat a közgyűlés.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

VG-->

Pátria Kempinski főváros Vízügyi Kutató Europlakat Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt
Kapcsolódó cikkek