Cégvilág

A RyanAir ismét Dublin "elfoglalására" készül

Az ír légitársaság újra ajánlatot tesz Aer Lingus nevű riválisának megvételére. A vásárlást egyszer már meghiúsította az Európai Bizottság, de a cég szerint azóta sokat változott a piaci helyzet.

A RyanAir 745 millió eurót ajánl az Aer Lingusért. A fapados légitársaság korábban már megpróbálta felvásárolni hazai riválisát, de az akkori, 1.5 milliárd eurós tranzakció nem valósult meg – tudósít a BBC.

Az Európai Bizottság ugyanis versenyjogi szempontokra hivatkozva nem engedélyezte a felvásárlást. Az indoklás szerint az üzlet létrejöttével a RyanAir a Dublinból induló és oda tartó járatok több mint 80 százalékát birtokolt volna.

"A világ drámai változáson ment keresztül két év alatt. A válság hatására számtalan légitársaság tönkrement és többen csökkentették kapacitásaikat. Az Aer Lingus egy kicsi, marginalizálódott, regionális társaság" – közölte Michael O’Leary, a RyanAir vezérigazgatója.

A RynAir jelenleg az Aer Lingus 29.82 százalékát birtokolja. A társaságban részesedése van még az ír államnak és az Aer Lingus dolgozóinak is – mindkét csoport elutasítottaa RyanAir előző akcióját. Ha megtörténik a felvásárlás, a két cég a jelenlegihez hasonlóan két külön márkanév alatt működne tovább.

fapados Aer Lingus Michael O’Leary Ryanair
Kapcsolódó cikkek