Cégvilág

"Fagyos" HR-politika

Csökkenő alapbérekkel, képzési keretekkel és túlórapótlékokkal, illetve az alkalmazotti létszám lefaragásával számol világszerte a vállalatok jelentős része – derül ki a Hay Group 91 ország több mint 2500 munkaadójának megkérdezésén alapuló felméréséből. A világgazdasági válság hatására a cégek 65 százaléka tartja szükségesnek módosítani a 2009-es évre vonatkozó bérpolitikáját.

A leginkább „válságállónak” a teljesítményfüggő ösztönzők, valamint az egészség- és nyugdíjbiztosítási hozzájárulások tűnnek. A felmérésben szereplő társaságok 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy leépítésre készül; ennek mértéke átlagosan az alkalmazotti létszám 7,5 százalékára rúg.

A tervezett megszorítások a vállalati kilátások erőteljes romlásával függnek össze: míg a Hay Group márciusi felmérésében csak a válaszadók 12 százaléka számított arra, hogy az idei eredményei elmaradnak a tervezettől, most már majdnem minden harmadik cég így nyilatkozott. Magyarországon a jövő év elején a leginkább a termelőszektorban ugorhat meg az elbocsátásokról szóló bejelentések száma. 4. oldal

fagyos politika HR
Kapcsolódó cikkek