Cégvilág

"A válságból Magyarország esetén van fel is út meg le is út"

Az EU gazdaságának fellendítésében, versenyképességének javításában, a foglalkoztatás és a növekedés biztosításában egyaránt fontos szerepet játszhatnak a klaszterek, és mindennek áldásos hatása igen hamar észlelhető a tagállamokban.

Ezt állították azok a szakemberek, akik Brüsszelből és a közösség tagállamaiból azért jöttek el Budapestre a Pólus Programiroda által szervezett kétnapos konferenciára, hogy meggyőzzék és megerősítsék magyar partnereiket eme együttműködési forma sokrétű hasznosságáról.

A mostani válságból Magyarország esetében van fel is út meg le is út – hangsúlyozta megnyitójában tegnap Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Előadásában a hazai klasztervilág fejlődése szempontjából különösen fontosnak minősítette a specializációt, a kiválóságot, az érdemi piaci és nemzetközi jelenlétet. Csak a valódi együttműködést érvényesítő, érdemi teljesítményt nyújtó és magas hozzáadott értéket előállító klasztereket tudjuk támogatni – adta értésre a miniszter.

Bajnai Gordon némi kritikával illette a pólusvárosokat (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Veszprém), amiért önkormányzati és városlogikával közelítettek ehhez a fejlesztési lehetőséghez.

Európának nincs módja forrásai elfecsérlésére, fokozottan ügyelni kell tehát a kohéziós politika rendelkezésére álló alapok felhasználásának hatékonyságára – figyelmeztetett az Európai Bizottság képviselője, Rudolf Niessler igazgató.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Bajnai klaszter pólusváros Magyarország ezrópa bizottság EU Pécs konferencia gazdaság érdemi
Kapcsolódó cikkek