BUX 39,528.92
+0.45%
BUMIX 3,711.67
-0.07%
CETOP20 1,755.75
0.00%
OTP 8,290
+1.62%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
+2.68%
0.00%
ZWACK 18,800
+0.53%
-8.42%
ANY 1,560
0.00%
RABA 1,075
0.00%
0.00%
-0.16%
0.00%
0.00%
OPUS 167.6
-0.83%
0.00%
+0.32%
0.00%
-0.07%
OTT1 149.2
0.00%
-0.46%
MOL 2,902
0.00%
-2.63%
ALTEO 2,350
0.00%
+8.82%
-1.27%
EHEP 1,020
0.00%
0.00%
-0.25%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-2.68%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
0.00%
0.00%
+4.94%
0.00%
0.00%
GOPD 12,900
0.00%
OXOTH 3,690
0.00%
-0.45%
NAP 1,200
-3.07%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Már a borra sem elég a jatt?

Csekély összeg az, amelyet ma egy felszolgáló borravalóként hazavihet, mégis a legtöbb helyen az alacsonyra szorított fizetés mellett ez adja a megélhetés fedezetét. Az előrejelzések szerint az idén mintegy 20 százalékkal csökken a vendéglőbe járók száma, a szállodaiparban legjobb esetben is stagnálásra számítanak. A turisták és az étterembe látogatók várhatóan a „jatton” is spórolnak majd.

Böröcz Lajos, a Magyar Vendéglátó Szövetség (MVSZ) főtitkára szerint még mindig sok az olyan vendéglő, ahol fizetés nélkül alkalmaznak pincéreket, s kizárólag a borravalót kaphatják meg, holott ez illegális foglalkoztatás. Másutt pedig a befolyt borravalóból a nap végén a szakács is részesedik, annak ellenére, hogy a pluszpénzt általában a felszolgálásért adják. Az idén arra számít, hogy csökken a forgalom, és a jattal is fukarabbul bánnak majd a vendégek.

Hasonló tendencia indult el korábban a hazai szállodaiparban is – véli Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára. Egyre kevesebb a tehetős vendég, aki a szokás szerinti borravalót adja. Mivel az elmúlt években jelentősen romlott a hotelek, éttermek jövedelmezősége, a munkaadók a munkaerőn és béreken is kénytelenek takarékoskodni, s így a csökkenő borravalót a munkáltatók nem tudják kompenzálni. Emiatt az olcsóbb, gyengébb képességű dolgozók maradnak a szakmában, ez pedig előbb-utóbb a minőség rovására megy – hangsúlyozza Kovács István. A szállodaiparban legtöbbször a londiner, a portás vagy a kocsikezelő zsebébe kerül pluszjuttatás, de jobb helyeken a szobalánynak is jut belőle.

Piaci szakértők szerint a magyarok, ha elégedettek a szolgáltatással, nem fukarkodnak a borravalóval, a legtöbb extrapénz mégis a jobbára külfödi vendégeket kiszolgáló budapesti egységekben a legmagasabb. A forgalmas vendéglátóhelyeken, ahol csúcsszezonban több külföldi turista is megfordul, a pincérek az alapfizetésükön felül akár 100-150 ezer forintot is hazavihetnek egy hónapban. Az átlag azonban ennél jóval szerényebb: egy hazai étteremben dolgozó felszolgáló havonta nagyjából 70-80 ezer forintos alapbért kap, ezen felül hozzávetőleg 20-30 ezer forint a borravaló.

Nagyjából ez az az összeg, amelyet az adóhatóságnak is bevallanak. Bakonyi Ágnes, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szóvivője lapunk megkeresésére elmondta, hogy 2007 óta, amikortól az szja-bevallásban külön sorban kell feltüntetni a borravalót, ugrásszerűen megemelkedett a bevallott jövedelem: tavaly mintegy 4000 bevallásban töltötték ki a pluszpénzre vonatkozó rubrikát, összesen 1,1 milliárd forint értékben (ez személyenként 23 ezer forintot jelent havi bontásban). Mindazonáltal azt, hogy valaki esetleg nem vallotta be a vendégektől kapott pluszpénzt, vagy hogy a tényleges öszszeget tüntette-e fel a bevallásában, gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni – tette hozzá.

A borravaló hivatalos formáját, a felszolgálási díjat 20 százalék forgalmi adó és nyugdíj-biztosítási járulék is terheli. Tehát, ha a munkáltató a számlán pluszként felszámítja ezt az általában 10-15 százalékos tételt, a pincérek csak a 20 százalékos áfával és a 15 százalékos nyugdíj-biztosítási járulékkal csökkentett összeget kapják kézhez. Mindezt azonban csak akkor, ha a számlán megjelenő szervizdíjat osztják meg. Ha a felszolgáló zsebbe kapja a borravalót, az „adó- és járulékmentes”, hiszen a hatóság számára láthatatlan.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek