Cégvilág

Milliárdos kárt okozott a gázkorlátozás a tégla- és cserépiparnak

Milliárdos nagyságrendű károkat okozott a tégla- és cserépipar két legnagyobb hazai szereplőjénél a II. kategóriájú gázfogyasztást korlátozó intézkedések szerdai bevezetése – tudatta a VGO-val a Magyar Téglás Szövetség, hozzátéve: amennyiben szükséges a harmadik kategóriájú korlátozás életbe léptetése, úgy a többi cég kára is jelentős lesz.

A leállításra kötelezett cégeknél napi 20-30 millió forintos nettó árbevétel-kieséssel lehet számolni. Ebben az iparágban a II. kategória részére előírt 4 órás, illetve a III. kategóriába tartozó cégek esetében a 8 órás végrehajtási idő nem elegendő a berendezések biztonságos leállításához. Ezért a termeléskiesés kárán felül számolni kell azzal is, hogy az égetési folyamat túlzottan gyors megszakítása, a kemencében tartózkodó félkész áru teljes tönkremenetelét, valamint az égetőkemencék súlyos, esetenként helyrehozhatatlan, károsodását okozza. Ez további milliárdos nagyságrendű pénzügyi veszteséget jelent.

A kemencék újbóli beindítása is több napba kerül, így a veszteségek nem korlátozódnak az intézkedés fenntartásának idejére. A Tondach Zrt.-nél az újraindítás költségei 100 milliós nagyságrendet jelentenek.

Bár tegnap reggel a II. kategóriás fogyasztók korlátozását feloldották, továbbra is fokozott gondot okoz a cégeknek annak a lebegtetése, hogy a leállítás és újraindítás költségei ismételten jelentkezhetnek.

gáz cserép tégla ipar
Kapcsolódó cikkek