Cégvilág

Tudtak a szalmonelláról, de árulták a fertőzött mogyoróvajat az amerikai cégek

Nyolc embert megölt, ötszázat pedig megbetegített az a georgiai üzem, amely szalmonellával fertőzött mogyoróvajat árult. A mostani jelentés szerint a cég két év alatt többször kimutatta a bacilust, mégis tovább forgalmazta az árut.

Hogyan lehetséges, hogy a Peanut Processor hosszú időn keresztül árusíthatta a szalmonellával fertőzött mogyoróvajat, holott házitesztjei az elmúlt két évben tizenkétszer mutatták ki a kórokozót?

Az amerikai jogszabályok értelmében az élelmiszeripari vállalatok nem kötelesek az FDA-vel vagy az állam felügyelettel megosztani saját vizsgálati eredményeiket, így a hatóságok – ellentétben a céggel – nem tudtak a szalmonelláról – írja a Washington Post.

A Georgia államban található üzem nem közvetlenül a fogyasztóknak gyártja termékeit: az elkészült mogyoróvajat müzlikhez, süteményekhez, jégkrémekhez, sőt kutyakekszekhez használják fel többek között olyan óriáscégek, mint a Kellogg. Eddig mintegy száz terméket hívtak vissza. A szövetségi hatóságok tegnapi jelentése szerint a betegség negyvenhat államban jelent meg, de terjedése lassul.

Az FDA azt állítja: nem ő, hanem az állami mezőgazdasági hatóság a felelős a történtekért, hiszen nem tudják az Egyesült Államok összes termelőjét ellenőrizni. A helyi hatóság októberben, a szalmonellás termékek gyártásának idején el is látogatott a gyárba, de szalmonella tesztet nem végeztek a felügyelők. "Évente csak 4 500 mintát tudunk megvizsgálni és 16 ezer élelmiszeripari cég működik Georgia államban" – védekezett a hatóság.

mogyoróvaj szalmonella hatóság felügyelet FDA
Kapcsolódó cikkek