Cégvilág

Átengedte az irányítást a Molnak a horvát állam

A Mol Nyrt. megszerezte a horvátországi INA olajtársaság irányításának a jogát. Az utóbbi cégről azonban leválasztják a gázüzletágat, majd eladják a horvátországi Plinacro vezetéki társaságnak a múlt pénteken aláírt három szerződés alapján.

Az első szerződéssel az INA két legnagyobb tulajdonosa, a Mol és a horvát állam képviselői módosították a korábbi részvényesi megállapodást. Erre két okból volt szükség: a horvát kormány INA-részesedése 50 százalék alá, azaz 44,84-ra esett, amikor a Mol a mostani szintre növelte tulajdoni hányadát, s az eredeti részvényesi megállapodásban erre az esetre az egyezmény felülvizsgálatában állapodtak meg, másrészt lejárt a magyar társaságra vonatkozó ötéves részvényeladási korlátozás is.

A horvát állam azért engedte át a menedzsmentjogokat az egyébként „csak kisebbségi” – 47,16 százalékban – tulajdonos Molnak, mert Damir Polancec horvát miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter szerint jók a tapasztalatok az ötéves INA–Mol partnerséggel kapcsolatban. A magyar cég és a horvát állam között korábban az INA bevonásával tervezett részvénycsere, amelynek révén a Mol tovább növelné a részesedését, lekerült a napirendről.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

INA horvát olajtársaság gázüzletág Mol részesedés
Kapcsolódó cikkek