Cégvilág

GVH: Nem akadályozták a versenyt a gyógyszerészek

Nem látta bizonyítottnak a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara és a gyógyszergyártói érdekképviseletek között létrejött megállapodás alkalmas lett volna a verseny korlátozására, így az eljárást megszüntette.

A versenyhatóság 2007. júniusában lépett fel a kamara, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, a VÉFE Védettség Oltóanyag és Immunbiológiai Termékeket Gyártók és Forgalmazók Szövetsége, valamint a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége ellen. Több szervezetnél helyszíni vizsgálatot is tartott.

Tudomására jutott ugyanis, hogy a kamara a gyártói érdekképviseletekkel megállapodva, azok adatszolgáltatása alapján, a nem támogatott gyógyszerek termelői, nagy- és kiskereskedelmi árait is közzétette, biztosítva annak megismerhetőségét minden termelő tagvállalat és gyógyszer-kereskedelemben érintett nagy- és kiskereskedelmi vállalkozás számára.  Ezen túlmenően a gyanú szerint a kamara a közfinanszírozásban nem részesülő gyógyszerek esetében a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazás akadályozása céljából különböző nyomást gyakorló eszközökkel – például gyógyszertári értékesítésből történő kizárással történő fenyegetéssel – élt a gyártók és nagykereskedők felé. A gyártói érdekképviseltek ugyanakkor anyagi ellenszolgáltatással igyekeztek nyomást gyakorolni a nagykereskedelmi vállalkozásokra annak érdekében, hogy azok gyógyszertáron kívüli hálózatokba ne értékesítsenek.

A szerint a vállalkozások társulása által ajánlott ár versenyt korlátozó hatást fejthet ki annak révén, hogy a piac egymással versengő szereplői megismerhetik, és döntéseiknél figyelembe vehetik versenytársaik jövőbeni várható árpolitikáját. Az eljárás során azonban kiderült, hogy a kamara az ajánlott fogyasztói árakat csak addig tette közzé, amíg a gyógyszerek nagy- és kiskereskedelmi árrése hatóságilag maximált volt.

Márpedig a hatóságilag maximált árrés önmagában az egységes fogyasztói ár irányába mutat. A GVH így nem látta bizonyítottnak, hogy a kamara által közzétett ajánlott fogyasztói árak erősítették volna a maximált árrésből önmagában is fakadó koordinatív hatást. Nem találta bizonyítottnak  a  versenyhatóság a gyógyszertáron kívüli forgalmazás akadályozásának versenykorlátozó hatását sem. Ugyancsak nem volt bizonyíték arra, hogy a gyártói érdekképviseletek igyekeztek nyomást gyakorolni nagykereskedelmi partnereikre.

VÉFE Védettség Oltóanyag és Immunbiológiai Termékeket Gyártók és Forgalmazók Szövetsége GVH kamara Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége
Kapcsolódó cikkek