Cégvilág

Még az exportcégek is buknak a 300-as eurón

Az importőrökön kívül a kivitelben érdekelt cégeknek is jelentős veszteségeket okoz a 300 forint körüli euróárfolyam, mert ekkora mértékű ingadozásra egyáltalán nem készült fel a piac – állítják az érintett felek.

A bankok szerint a mostani kurzus önmagában még jól is jöhetne az exportőröknek, ám sok vállalat – bízva a forintgyengülés fékeződésében – már jóval alacsonyabb szinteken elkezdte fedezni az árfolyam kockázatát.

A legtöbb, importárut forgalmazó kereskedőcég szerint a forint mostani árfolyam-ingadozása mellett nehéz előre jelezni, meddig tarthatók fenn a jelenlegi árak. Ez jelentősen függ attól is, hogy egy-egy árucikkből milyen régebben vásárolt készlet áll rendelkezésre.

A nyilatkozó cégvezetők úgy vélik, kifutóban vannak ezek a készletek, de biztos, hogy február végére teljesen kiürülnek a raktárak. Az élelmiszer-kereskedőket tovább sújtja, hogy a friss termékek árát nem emelhetik, holott kellene. Vannak olyan vállalatok, amelyek mindent megragadnak, hogy vevőiket az euróalapú számlázásra vegyék rá. A forintalapú ügyletek egyre gyakrabban a teljes árrést elviszik.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

forint exportcég euró veszteségek árfolyam
Kapcsolódó cikkek