Cégvilág

"Megkapta" Ferihegy vezetése! Felszólítás az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségétől

A munkajogi és biztonsági szabályok feltétlen tiszteletben tartására, az eddigieknél előremutatóbb tárgyalásokra szólította fel a reptér menedzsmentjét az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) Civil Légiközlekedési Tagozata budapesti konferenciája.

A szervezet mindkét fél számára elfogadható, független mediátor bevonását javasolja, egyúttal az Európai Bizottsághoz fordul a biztonsági aggályok ügyében – írja a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szövetsége (RDSZSZ) közleménye.

Az ETF Civil Légiközlekedési Tagozata Budapestre hozta elnökségi ülését, és tegnap szolidaritási konferenciát is tartott a fővárosban, kifejezve a reptéren sztrájkot hirdetett szakszervezetekkel vállalat teljes szolidaritását. A késő estig húzódó konferencia megállapította, hogy a helyzet Ferihegyen rendkívül súlyossá vált, a munkaügyi párbeszédet bizalmatlanság teszi csaknem lehetetlenné.

Az ETF álláspontja szerint a dolgozók zaklatásáért, az elbocsátásokért, és a munkaügyi konfliktus helytelen kezeléséért felelősség terheli a reptérben 37,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkező német Hochtiefet, és a részvények negyedét plusz egy szavazatot birtokló Magyar Államot. A konferencia elismerte a decemberben alkalmazott sztrájktörők okozta biztonsági kockázatokat.

Az ETF arra kéri a Budapest Airportot és tulajdonosait, a Hochtiefet és a Magyar Államot, hogy folytassák az egyeztetéseket, és dolgozzanak ki új kollektív szerződést, amely figyelembe veszi a munkavállalók szempontjait, tisztességes béreket és munkakörülményeket biztosít.

Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szövetsége RDSZSZ LESZ Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége ETF
Kapcsolódó cikkek